Njemačka povlači zlatne rezerve iz inostranstva

Dodajte komentar

Njemačka centralna banka, Bundesbanka, saopštila je danas da je prošle godine vratila u zemlju veće količine zlatnih rezervi iz sefova u inostranstvu. Bundesbanka je u 2015. godini nastavila sa uspješnim transferom zlata. Prošle godine je u Frankfurt prebačeno 210 tona zlata iz sefova u inostranstvu, odnosno oko 110 tona iz Pariza i nešto manje od 100 tona iz Njujorka“, navodi se u saopštenju Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Zlatne rezerve Njemačke su druge najveće na svijetu poslije rezervi SAD, precizira francuska agencija, i dodaje da su u ovom mjesecu njemačke rezerve bile “teške” 3.381 tonu, na osnovu najnovijih podataka Svjetskog savjeta za zlato.

Zlatne rezerve Bundesbanke su decenijama čuvane u trezorima drugih centralnih banaka – u Parizu, Njujorku i Londonu, a najveći dio zlatnih zaliha Njemačka je pohranila u inostranstvu tokom hladnog rata, zbog straha od sovjetske invazije.

Prema najnovijim podacima njemačke centralne banke, u sefovima američke Uprave federalnih rezervi (Fed) uskladišteno je 1.347,4 tone njemačkih zlatnih rezervi, u centralnoj banci Engleske 434,7 tona, a u centralnoj banci Francuske 196,4 tone.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *