Ima li EPCG pravo da građanima isključuje struju?

Dodajte komentar

Jedan Podgoričanin požalio se redakciji Pobjede da mu je Elektrodistribucija isključila struju zbog duga od 210 eura i da njihove službe nijesu htjele da je uključe kada je platio račun, uprkos tome što je rekao da ima bebu, već su to uradili tek narednog dana.Centar za zaštitu potrošača često dobija slične pritužbe građana i kažu da se ovim činom krši osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na život.

Direktorica Centra Olga Nikčević objašnjava da po Ustavu niko ne može građanima da ukine pravo na osnovne uslove za život, a to su, kako kaže, i prava na korišćenje vode i struje. Ona navodi da, po Zakonu o energetici, Elektrodistribucija svakako ima pravo da isključi struju, ali da posmatrajući Ustav ne bi trebalo tome da pribjegava.

Hrvatski mediji pišu da je u toj zemlji još 2007. godine Ustavni sud donio odluku kojom se zabranjuje isključivanje struje.

Nikčević kaže da je kod nas sutuacija grozna i da gora ne može biti, ali predlaže i rješenje.

– Elektroprivreda treba da tuži potrošača ukoliko ne plaća struju i na osnovu sudske odluke obavi prinudnu naplatu. Imamo institut javnog izvršitelja i vrlo jednostavno se dug naplaćuje. Nikako ne treba da isključuje struju, a njima je to najlakše – kaže Nikčević.

Elektrodistribucija se, smatra ona, ponaša monopolski i zloupotrebljava tu poziciju o čemu treba da brine država. Pojedini potrošači su im se, kako se prisjeća, žalili da im se dešavalo da im električari kažu da im neće isključiti struju ukoliko im, recimo, daju 20 eura.

– To je, naravno, korupcija i mnogo je problema koji se ovdje ne rješavaju. Znamo za građane koji su dužni po 35.000 eura i oni nijesu isključeni. Saznajemo da im je izgovor da kao ne mogu da dođu do potrošača zbog psa kojeg ima ili se boje nekih ljudi koji, da napomenem, nijesu iz vlasti. Ovdje je riječ o moćnicima druge vrste – ocjenjuje Nikčević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *