U toku likvidacija Magnat osiguranja

Dodajte komentar

U Privrednom sudu u toku je postupak sudske likvidacije Magnat osiguranja. Osiguranici su u ovom slučaju zaštićeni na način propisan Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju –kazao je u intervjuu Pobjedi Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.– Zakonom je propisano je da se sredstva Garantnog fonda koriste za isplatu osigurane sume, odnosno naknadu štete oštećenim licima prouzrokovane upotrebom motornog vozila, vazduhoplova, plovnog objekta ili drugog prevoznog sredstva za koje je zaključen ugovor o obaveznom osiguranju sa društvom za osiguranje kome je oduzeta dozvola za rad, ili nad kojim je pokrenut stečajni ili postupak likvidacije– objašnjava Vujović.

POBJEDA: Koji je ključni razlog likvidacije ove osiguravajuće kuće?

VUJOVIĆ: Magnat osiguranje je, u vrijeme podnošenja zahtjeva za dobijanje dozvole za rad u 2008. godini, imalo dozvolu za obavljanje poslova obaveznog osiguranja u saobraćaju, izdatu od Ministarstva finansija 2006. godine, prije stupanja na snagu Zakona o osiguranju. Kako ovo društvo nije uspjelo da u zakonskom roku od dvije godine od stupanja na snagu novog zakona, ispuni sve propisane uslove, Agencija je 2009. godine odbila zahtjev Magnat osiguranja za izdavanje dozvole za obavljanje poslova obaveznog osiguranja u saobraćaju.

U toku 2014. upravni spor sa Magnat osiguranjem koji, po pitanju dozvole za rad, traje od decembra 2009. godine, okončan je pravosnažnom presudom Upravnog suda. U postupku vanrednog preispitivanja te sudske presude, Vrhovni sud je početkom 2015. godine odbio zahtjev Magnat osiguranja, te je time ovaj višegodišnji spor okončan pred svim institucijama. Po okončanju ovog spora stekli su se uslovi za pokretanje postupka sudske likvidacije.

POBJEDA: Da li je još neka osiguravajuća kuća na putu da izgubi licencu?

VUJOVIĆ: Za devet društava izrečeno je ukupno 29 mjera nadzora, od čega 20 rješenja o otklanjanju nezakonitosti i nepravilnosti i 9 mjera upozorenja.

Agencija je uspostavila sistem kontinuiranog praćenja izvršenja naloga u zadatim rokovima. Ukoliko se kroz uspostavljeni kontrolni mehanizam identifikuje nepostupanje društva po izrečenim nalozima, zakon je propisao dalje mjere koje Agencija može preduzeti prema društvima za osiguranje i odgovornim licima, pri čemu je krajnja mjera oduzimanje dozvole.

(više u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *