Kina „ubrizgala“ 67 milijardi dolara u finansijski sistem

Dodajte komentar

Centralna banka Kine „ubrizgala“ je danas 440 milijardi juana (67 milijardi dolara) u finansijski sistem, u okviru nastojanja da ublaži situaciju sa smanjenom likvidnošću uoči obilježavanja praznika lunarne nove godine, kada tražnja za novčanim sredstvima obično raste.

Pomenuta injekcija kapitala Narodne banke Kine (PBoC), obavljena putem redovnih operacija na tržištu, najveća je takve vrste od 2013. godine, ocijenjuje njujorška agencija „Blumberg“.

Kineske kompanije obično isplaćuju plate i bonuse prije proslave dočeka lunarne nove godine, koja se ove godine obilježava početkom februara, a građani takođe u istom periodu razmjenjuju gotovinu i poklone, prenosi francuska agencija Frans pres.

To je standarna praksa PBoC-a da ubrizgava velike sume likvidnih sredstava u bankarski sistem uoči Kineske nove godine. Kada to ne bi uradila, povećana tražnja za gotovinom tokom praznika bi uzrokovala značajno pogoršanje uslova likvidnosti, i skok međubankarskih kamatnih stopa“, navodi kompanija Kepital ekonomiks.

PBoC je prošle nedjelje „ubrizgala“ u finansijski sistem preko 1,5 biliona juana, podsjeća Frans pres.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *