Kako su dva studenta ekonomije “posramili” hrvatske političare?

Dodajte komentar

Studenti ekonomije fakulteta u Zagrebu predstavili svoj predlog fiskalne konsolidacije u Hrvatskoj i osramotili cijelu političku scenu, koja godinama nije u stanju da sastavi ovakav dokument, piše Index.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Majić i Matej Bule u sklopu okruglog stola u organizaciji udruženja poreskih obveznika “Lipa”, predstavili su svoj predlog fiskalne konsolidacije u Hrvatskoj, odnosno plan smanjenja rashoda pbudžeta i stabilizacije javnih finansija.

U svom planu smanjenja rashoda Majić i Bule postavili su nekoliko uslova: da fiskalna konsolidacija ne smije ugroziti privredni rast, da se među korisnicima budžeta ne stvori osjećaj nesigurnosti, da se smanje poreska opterećenja, kao i da ne dođe do pada kvaliteta javne usluge.

Uglavnom, kako piše Index.hr, radi se o vrlo ozbiljno sastavljenom planu, pred kojim bi mogla da se postidi cijela politička scena, jer ovakav dokument nisu u stanju da isporuče već godinama.

Ukratko, njihov plan predviđa četvorogodišnju fiskalnu konsolidaciju, nakon koje bi budžet 2020. godine imao suficit. “Ta duža vremenska dimenzija daje priliku da program bude ‘fino’ prilagođen instrument, a ne radikalno rezanje i trenutno insistiranje na fiskalnoj disciplini, iako su određeni rezovi nužni.

Radi se isključivo o smanjenju rashoda, a ne povećanju prihoda uvođenjem novih poreza ili povećanjem postojećih. Osim akcenta na postepenom srednjoročnom prilagođavanju bez većih šokova za privredu, nastoji i da započne politiku sistemskog smanjenja poreske presije.

U sklopu plana nema otpuštanja zaposlenih, smanjenja plata i penzija za više od 5 posto, koje se odnosi samo na prvu od 4 godine koje plan obuhvata, ali nema ni povećanja poreza ni doprinosa.

“Konkretno, Index prenosi program ima ukupno 5 ciljeva koji bi se ostvarili sa 3 mjere na prihodnoj i 3 mjere na rashodnoj strani, te 3 predloga institucionalnih mjera usmjerenih dugoročnom unapređenju sistema upravljanja javnim finansijama.

Ciljevi programa su: Stabilizacija javnih finansija i udjela javnoga duga u BDP, smanjenje poreskog opterećenja privrede i podsticaj investicionog ciklusa, smanjenje udjela javnoga sektora u BDP, povećanje kreditnog rejtinga i stvaranje ‘window of opportunity’ za reforme i Podsticaj razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Bizlife

Foto: Glas Slavonije

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *