Haos u Parizu: Taksisti vs. Uber(foto, video)

Dodajte komentar

Policija u Parizu bacila je suzavac na taksiste koji su zapalili vatru na glavnom auto-putu. Oni protestuju zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije usluge Uber.

U štrajku učestvuju i kontrolori vazdušnog saobraćaja, prosvetni radnici i zaposleni u drugim javnim službama zbog uslova rada. Više od 20 učesnika protesta je uhapšeno.

Taksisti su, u znak protesta zbog uslova rada i, kako smatraju, nepravedne konkurencije američke kompanije Uber, ometali saobraćaj, a jedan vozač je povrijeđen kada je pokušao da vozilom onemogući ulaz u autobus na aerodromu.

Stotine francuskih taksista, uz podršku nekoliko kolega iz Belgije i Španije, blokiralo je veliku raskrsnicu koja vodi u zapadni dio Pariza, poremetivši saobraćaj u okolnim avenijama.

Na pariskim aerodromima otkazan je svaki peti let, a moguće je još odlaganja zbog štrajka kontrolora leta.

Dio prosvetnih radnika i drugih zaposlenih u javnim služba stupili su u štrajk zbog, između ostalog, pitanja plata, obrazovnih reformi i uslova rada.

Francuski taksisti smatraju da servis Uber šteti “profesionalcima koji plaćaju porez, koji poštuju pravila”, dok “američki kauboji žele da unište” francuski sistem “na koji su svi prikačeni”, kazao je jedan od taksista koji se pridružio protestu u Marselju.

uber

Vatrogasci su jutros ugasili vatre koje su taksisti zapalili prošle noći, a policija je upotrijebila suzavac protiv jedne grupe demonstranta.

u8ber2

Uber je svojim korisnicima poslao poruku s upozorenjem na moguće nasilje tokom protesta, navodeći da je clij protesta da se “izvrši pritisak na vladu da ograniči konkurenciju”.

4

Taksisti su pokušali marš od metro-stanice Port Majo, raskrsnice na osam traka obilaznice, ali ih je policija suzbila suzavcem.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *