Dobit American Expressa pala 38 posto

Dodajte komentar

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, ostvarila je u četvrtom lanjskom tromjesečju pad dobiti za 38 posto na godišnjem nivou, na 899 miliona dolara, i najavila smanjenje troškova.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, prihodi AmExa pali su u proteklom kvartalu za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,39 milijardi dolara.

Slabiji poslovni rezultati posljedica su, među ostalim, pojačane konkurencije i visokog kursa dolara, zbog čega su prihodi AmExa iz međunarodnih operacija pali, poručilo je poslovodstvo te kompanije.

Slabost rezultata posljedica je, također, prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – ponajviše trgovačkim lancima i avio kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica.

Pad dobiti posljedica je, među ostalim, otpisa dijela imovine u iznosu od 335 miliona dolara.

Kako bi poboljšalo poslovne rezultate, poslovodstvo AmExa najavilo je smanjenje troškova za milijardu dolara do kraja 2017. godine.

Međutim, kako su procjene kompanije o poslovanju u ovoj godini nešto slabije nego što su analitičari očekivali, cijena dionice American Expressa pala je u četvrtak na Wall Streetu više od 3 posto. U proteklih godinu dana akcije su izgubile više od 25 posto. 

poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *