Povećanje zarada podiže javni dug

Dodajte komentar

Planirano povećanje zarada u javnom sektom povećaće javni dug Crne Gore, pa je važno da makroekonomsko upravljanje bude na održivim osnovama, ocijenila je šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Tatjana Pr oskurjakova.

Vlada je ove godine projektovala da će javni dug premašiti 72 odsto BDP-a. Razumijemo pritiske na budžet i preporučujemo smanjenje deficita i javnog duga u kraćem periodu. To bi omogućilo da država bude otpornija na neke druge makroekonomske šokove”, rekla je Proskurjakova za “Vijesti”.Vlada je posljednjeg dana prošle godine dostavila Skupštini Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim je odredila da oko 800 javnih funkcionera prima veće zarade i da ih dobijaju godinu nakon prestanka funkcije.

Svjetska banka je ranije prognozirala da će javni dug Crne Gore do 2018. porasti na 77 odsto. Proskurjakova je ocijenila da je potrebno izmijeniti Zakon dobrovoljfinansijskom restrukturiranju, tzv. Podgorički model, kako bi počeo da se primjenjuje

Mi smo podržali izradu tog akta jer smatramo da je rješavanje nekvalitetnih kredita izazov. Zakon još ne funkcioniše i to je život da stvari ne funkcionišu prvi put kako su zamišljene. Potrebno je uraditi dvije stvari za njegovo poboljšanje. Prvo da se Zakon proširi tako da ne obuhvata samo kredite koji su svrstani u kategorije C i D. Drugo, svi učesnici treba da rade u izgradnji zajedničkog povjerenja kako bi bili sigurni da Zakon može funkcionisati”, kazala je Proskurjakova.

Ona je saopštila da Svjetska banka priprema novu petogodišnju Stategiju za saradnju sa Crnom Gorom u okviru koje će državi na raspolaganju biti između 250 i 300 miliona dolara. Taj dokument Vladi bi trebalo da bude prezentovan u martu. Proskurjakova je kazala da su ove sedmice izvršnu vlast upoznali sa analitičkim izvještajem koji obuhvata analizu svih sektora u državi i koji je osnova za Strategiju.

Analiza sadrži mogućnosti kako da se unaprijedi razvoj države. Za ostvarenje tog cilja tri su priritetne oblasti u kojima Crna Gora mora da radi kako bi u kratkom roku unaprijedila šanse za razvoj”, rekla je Proskurjakova.

Ona je navela da je prva oblast makroekonomska stabilnost države koja je kao mala izložena eksternim šokovima. Drugi prioritet je razvoj privatnog sektora koji treba da bude pokretač i generator rasta i treća je kreiranje radnih mjesta za sve građane.

Prezentovali smo 12 različitih aktivnosti na kojima bi se mogli fokusirati u okviru te tri oblasti i sada predstoji da se o njima usaglasimo”, objasnila je Proskurjakova. Te tri oblasti ona je označila kao priritetne ekonomske probleme koje treba rješavati u što kraćem roku.

Proskurjakova nije mogla da precizira koje uslove mora ispuniti država da bi mogla da dobije finansijsku pomoć. Objasnila je da to zavisi od potreba zemlje i od zajedničkog dogovora na kojim će projektima raditi, a koji će biti sadržani u Strategiji.

“Oko 50 miliona dolara biće godišnje na raspolaganju. Ako Vlada bude željela našu pomoć u finansijskom sektoru moraćemo se usaglasti oko određenih strukturnih reformi”, kazala je Proskurjakova.

Od sticanje nezavisnosti SB je Crnoj Gori odobrila 15 zajmova vrijednih oko 270 miliona eura.

Ne mogu precizirati koliko država nam sada duguje novca jer je period otplate tih zajmova 15 godina. Neki nijesu otplaćeni u potpunosti, a neki nijesu potrošeni. Imamo kredite čije je povlačenje tek počelo. Ove godine će se za pet projekata povući oko 14 miliona eura”, rekla je Proskurjakova.

SB za Crnu Goru priprema dva nova projekta koji su, prema njenim riječima, vrijedni 25 miliona eura. To su reformaPoreske uprave (PU) i zdravstvenog sektora. Tim SB naredne sedmice treba da dođe da počne pregovore o reformi PU, čiji je cilj da se unaprijedi baza podataka i inspekcijski sistem.

To bi trebalo da omogući bolju naplatu prihoda”, kazala je Proskurjakova.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *