Prezaduženi svijet pred talasom bankrota

Dodajte komentar

Globalni finansijski sistem je postao opasno nestabilan i mogao bi da se suoči sa talasom bankrota finansijskih institucija, ali i država, tvrdi funkcioner Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ovo dramatično upozorenje izrekao je nekadašnji glavni ekonomista Banke za međunarodna poravnanja William White, sadašnji predsjedavajući Odbora za ekonomske i razvojne preglede pri OECD.

Dugovi su nastavili da se gomilaju posljednjih osam godina i dostigli su takve nivoe na svakom kraju svijeta da su postali potencijalni uzroci katastrofe“, izjavio je White za britanski Telegraph.

Njegovim tvrdnjama daje za pravo i statistika. Ukupni javni i privatni dug u zemljama u razvoju popeo se na 185 odsto BDP, što je najviši nivo u istoriji. U članicama OECD dug je dostigao 265 odsto BDP, 35 odsto više prije izbijanja finansijske krize 2007. godine.

Zemlje u razvoju bile su dio rješenja nakon propasti banke Lehman Brothers. Sada su dio problema“, dodao je White.

Kako je ocijenio, najveći otpisi dugova prijete evropskim povjeriocima s obzirom na to da evropske banke sjede na bilion evra nenaplativih kredita. Ka tome, snažno su izložene zemljama u razvoju, upozorio je White.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *