Lukoil oštro smanjuje ulaganja

Dodajte komentar

Najveća ruska privatna naftna komanija Lukoil namjerava ove godine da smanji ulaganja za 1,5 milijardi dolara zbog niskih cijena nafte, kazao je u intervjuu objavljenom u četvrtak izvršni direktor Vagit Alekperov.

Imamo tri scenarija – aktuelni s pretpostavljenom cijenom barela od 30 dolara, optimistični u kojem cijena barela iznosi 40 dolara i krizni sa cijenom barela od 20 dolara. Naš je prethodni scenario predviđao cijenu barela od 50 dolara“, kazao je Alekperov za poslovni dnevnik RBK.

Ostanemo li na 30 dolara, naša će planirana ulaganja od 8,5 milijardi dolara morati biti srezana za oko 1,5 milijardi dolara“, naveo je Alekperov.

Ruska ekonomija je zavisna od izvoza energenata pa je ozbiljno uzdrmao novi ciklus pada cijena nafte prema najnižem nivou u 12 godina.

Danas se tako barelom na američkom tržištu trgovalo po 28,12 dolara. Na londonskom tržištu njegova je cijena iznosila 27,72 dolara.

Ruska rublja takođe je danas ponovo oslabila, skliznuvši na novu rekordno nizak nivo prema dolaru. Tako je zbog nastavljenog pada cijena nafte ruska valuta u jutarnjoj trgovinu nakratko potonula prema dolaru više od tri posto, strmoglavivši se preko nivoa od 84 rublja za dolar.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *