Bitka je počela: Prvi američki tanker stigao u EU

Dodajte komentar

Bitka za evropsko tržište se intenzivirala sa uplovljavanjem prvog tankera sa američkom naftom u Francusku.

To je prvi tanker nakon što je Vašington ukinuo 40-godišnje ograničenje izvoza “crnog zlata”, piše Fajnenšel tajms (FT).

To je kritičan trenutak za industriju koja se suočava sa sunovratom cijena i prezasićenošću ponude, ocjenjuje list i precizira da je tanker krenuo iz Teksasa prije tri nedjelje i uplovio juče u francusku luku Fos.

Krajem decembra, američka kompanija Enterprajz prodakts partners najavila je izvozni ugovor za svoju naftu, postavši prvi izvoznik nafte iz SAD u četiri decenije, a kupac je bio trgovačka firma Vitol grupa, koja namjerava da pošalje pristiglu sirovinu u svoju rafineriju u Švajcarskoj.

“Sama količina nije tako velika za sada, ali to je tek početak“, izjavio je za FT Olivije Džejkob iz konsultantske kompanije Petromatriks, u švajcarskom gradu Cug.

“Američki izvoz nafte će u krajnjoj instanci biti transformacijski za industriju, omogućavajući ne samo veći izvoz američke nafte iz škriljaca, već i drugih vrsta i kanadske nafte. Za trgovce je to velika prilika, imajući u vidu da SAD namjeravaju ne samo da više izvoze nego i da uvoze”, dodao je on.

Cijene nafte pale su za gotovo 75 odsto u posljednjih 18 mjeseci, pošto je Saudijska Arabija obarala cijene kako bi s tržišta istisnula skupe proizvođače, navodi britanski ekonomski list.

Prošlu godinu je obilježila konkurentska utakmica na evropskom tržištu nafte, dodaje se u tekstu, uz podsjećanje da je saudijski Aramko uporno snižavao cijenu svoje nafte i počeo da snabdijeva Poljsku, koja je inače bila tradicionalan ruski klijent.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *