Za dva mjeseca kraj Šengena?

Dodajte komentar

Ukoliko Evropi ne pođe za rukom da obuzda migracioni talas koji je zapljusnuo, Šengenski sporazum će pasti, rekao je presjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je to izjavio pred Evropskim parlamentom i upozorio da je martovski sastanak Evropskog savjeta posljednja prilika da se vidi da li evropska strategija djeluje.

Do sada je sedam članica Šengenskog sporazuma uvelo simobolična ograničenja slobodnog kretanja ljudi na svojim granicama, a Slovenija je najavila da bi i ona mogla da im se pridruži.

Evropska pogranična agencija Frontex saopštila je da je od 1. januara do 1. novembra 2015. godine spoljne granice Evropske unije prešlo 1,2 miliona ilegalnih migranata. Naročito nove članice EU objavile su da priliv imigranata prevazilazi njihove mogućnosti.

Procjenjuje se da bi do kraja 2016. godine u Evropsku uniju moglo da stigne još 3 miliona izbjeglica!

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je izjavio da je opstanak Šengenskog sporazuma ugrožen.

Nad Šengenskom zonom su se nadvili ozbiljni rizici, moglo bi se reći rizici njenog opstanka. Danas se radosno uvode kontrole na granicama, sutra će izračunati da je ekonomska cijena toga značajna, a prekosjutra će se zapitati šta će nam zajednička valuta ukoliko nema slobode kretanja i jedinstvenog tržišta”, rekao je Junker u Evropskom parlamentu.

Sedam država članica Šengena uvele su neke vrste granične kontrole pozivajući se na odredbu Šengena dozvoljenim merama u vanrednim okolnostima: Švedska, Danska, Norveška, Francuska, Njemačka, Malta i Austrija, a Slovenija je na tom putu.

Ekonomske vesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *