Evropske berze: Rasprodaja na tržištima, zlato se najviše kupuje

Dodajte komentar

Jučerašnji optimizam na svjetskim tržištima kapitala pokazao se kao preuranjen. Novi pad cijena nafte u srijedu srušio je indekse na najniže nivoe od decembra 2014.

Londonski FTSE100 pao je 3,46 odsto, na 5673,58 poena, francuski CAC40 je oslabio 3,45 odsto, na 4124,95 poena dok je glavni indeks njemačke berze zatvorio u minusu 2,82 odsto, na 9391,64 poena.

Glavni indeks berze u Španiji pao je 3,20% a italijanski 3,13 odsto. Nakon što su cijene akcija na berzama porasle usljed nadanja investitora da će Kina uvesti dodatne podsticajne ekonomske mjere, novi pad cijena nafte izbrisao je sve dobitke.

Pad cijena nafte nastavljen je i tokom ovog dana. Brent nafta je pala 4,80 odsto, na 27,38 dolara dok je američka WTI pojeftinila 6,47 odsto, na 26,62 dolara po barelu.

Košmar s padom cijena nafte dominira i Svjetskim ekonomskim forumom koji je danas počeo u švajcarskom mjestu Davos.

Direktori naftnih kompanija, političari i bankari prvog dana Svjetskog ekonomskog foruma kažu da ove godine možda neće doći do opravka cijena nafte pošto veliki proizvođači nastavljaju da pumpaju naftu, dok se smanjuje apetiti Kine za energentima. S druge strane, povratak iranske nafte na svjetska tržista bi dodatno mogao da obori cijenu.

Veoma sam pesimističan kada je riječ o stanju na berzama u naredna dva-tri mjeseca. Ne očekujem scenario iz 2008, ali će se rasprodaja akcija nastaviti”, kazao je za Reuters Andreas Clenow, stručnjak iz ACIES Asset Management, predviđajući dalji pad na finansijskim tržištima od 10 odsto.

Najveću korist iz panike na berzama izvlači zlato, kojem se investitori vraćaju kao bezbejdnom utočištu za svoj kapital. U srijedu je vrijednost zlata porasla 21 $ po unci, odnosno 1,93 odsto, i unca zlata košta 1108, 42 dolara.

Na deviznom tržištu najveće dobitke ostvario je jen, koji je u odnosu na američki dolar ojačao 1,2 odsto. I euro je na dobitku 0,19 odsto u odnosu na američki dolar, dok je u odnosu na japansku valutu oslabio 0,7 odsto

Wall Street je u prepodnevnim satima, po tamošnjem vremenu, u oštrom padu. Dow Jones indeks je u minusu 2,86%, S&P 500 -3,58% a Nasdaq indeks je oslabio 2,52 odsto.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *