MMF snizio prognoze globalnog rasta

Dodajte komentar

Međunarodni Monetarni Fond (MMF) je smanjio prognoze globalnog ekonomskog rasta. Prema novim podacima, u ovoj godini očekuje se rast ekonomije od 3,4%, a u 2017. godini 3,6%.

To je 0,2 postotna boda manji rast nego u prethodnoj prognozi objavljenoj u oktobru, piše BBC.MMF donosi i upozorenja o globalnim rizicima. Iako se oporavak nakon finansijske krize nastavlja, u nekim je bogatim zemljama “umjeren i neujednačen”.

Samo za tri velike razvijene ekonomije u ovoj godini predviđaju rast BDP-a veći od 2 posto. To su SAD, Velika Britanija i Španija.

Situacija u mnogim zemljama u razvoju se u izvještaju opisuje kao “izazovna”. Najveći pad pojedinih ekonomija odnosi se na Brazil, za koji MMF predviđa pad od 3,5% ove godine i nikakav rast u 2017. To odražava političku nestabilnost izazvanu istragom o korupciji u naftnoj kompaniji Petrobras.

Za Kinu se u izvještaju predviđa rast od 6,3% ove godine i 6% u 2017. Za drugu veliku azijsku ekonomiju, indijsku, predviđa se nepromijenjena stopa rasta od 7,5% za obije godine.

Rusija, pogođena padom cijena nafte, svog glavnog izvoznog proizvoda, mogla bi ove godine ostati u recesiji, a iduće ostvariti blagi rast.

Još neki izvoznici nafte mogli bi se suočiti s manjim rastom od ranije predviđanoga.

Visoka cijena zaduživanja i pad cijena sirovina teret su za nekoliko većih afričkih ekonomija – Nigeriju i Angolu, koje su izvoznice nafte te Južnu Afriku.

Visoki troškovi zaduživanja povezuju se s američkom centralnom bankom Federal Reserve. Ona je povisila kamatne stope u decembru, a očekuje se da će to učiniti nekoliko puta ove godine. Zbog toga su porasli troškovi zaduživanja mnogim vlasnicima kredita u drugim zemljama. Naime, dolar je ojačao, ulagači vraćaju novac u SAD kako bi profitirali od viših kamata, a krediti u dolarima su skuplji.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *