Amnesty optužio Apple, Samsung i Sony za eksploataciju djece

Dodajte komentar

Organizacija za ljudska prava Amnesty optužila je 16 kompanija za zloupotrebu djece kao radne snage, među kojima se nalaze i Apple, Samsung i Sony, piše BBC.

U izvještaju u vezi sa rudarenjem kobalta u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) navodi se da djeca od samo 7 godina starosti rade u opasnim uslovima.

Kobalt je jedna od ključnih komponenti litijum-jonskih baterija.

DRK proizvodi najmanje 50 odsto svjetske količine kobalta, a koliko su uslovi loši govori činjenica da je samo između septembra 2014. i decembra 2015. pod zemljom nastradalo osamdesetoro ljudi.

Amnesty je prikupio svjedočenja djece koja navodno rade u rudnicima.

Pol, 14-godišnje siroče, počeo je da radi u rudniku kada je imao 12 godina.

“Provodio bih 24 sata u tunelima. Stigao bih ujutro i napustio rudnik sljedećeg jutra. Tamo smo morali i da obavljamo nuždu. Moja maćeha je željela da me pošalje u školu, ali je moj očuh bio protiv toga, iskorišćavao me je tako što me je tjerao da tamo radim”.

Prema procjeni UNICEF-a, trenutno širiom DRK radi oko 40.000 djece.

Kompanija Apple odgovorila je na optužbe: “Rad maloljetnih lica nikada nije bio tolerisan u našem lancu snabdijevanja i ponosni smo na to što se nalazimo na čelu industrije za uspostavljanje zaštitnih mjera”.

Iz Samsunga su takođe naglasili da nikako ne tolerišu zloupotrebu dece.

“Ukoliko bi se ustanovilo da je u pitanju eksploatacija djece, istog momenta bismo prekinuli saradnju sa snabdjevačima”, navodi Samsung.

Kompanija Sony takođe je negirala saradnju sa pomenutim rudnicima.

Od 16 optuženih kompanija, jedna je priznala povezanost sa spornim snabdjevačima, dok četiri nisu bile u mogućnosti da sa sigurnošću imenuju izvore od kojih nabavljaju kobalt. Šest kompanija je saopštilo da trenutno rade na istraživanju slučaja, dvije da kobalt uopšte ne nabavljaju iz DRK, dok je preostalih pet poreklo upletenost u slučaj, iako se navode u dokumentima navode kao klijenti.

“Veliki je paradoks da u digitalnoj eri neke od najbogatijih, najinovativnijih kompanija mogu na tržište da izbave neke od najsofisticiranijih uređaja, a da nemaju obavezi da prikažu odakle nabavljaju sirove komponente za svoje proizvode”, izjavio je Emanuel Umpula, izvršni direktor orhanizacije Afrewatch (Africa Resources Watch).

“Korisnici nemaju nikakvu predstavu o tome kakvi uslovi vladaju u rudnicima. Glamurozni izlozi oštar su kontrast djeci koja na leđima nose vreće s kamenjem i rudarima koji rade u uskim tunelima, neprestano rizikujući da obole od plućnih bolesti. Krajnje je vrijeme da velike kompanije preduzmu odgovornost za nastanak svojih proizvoda. Kompanije čiji profit iznosi 125 milijardi dolara na globalnom nivou ne mogu da tvrde da nisu u mogućnosti da provjere odakle dolaze ključni minerali za njihove proizvode”, zaključio je Umpula.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *