Francuska proglasila ekonomsko vanredno stanje

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Fransoa Oland proglasio je ekonomsko vanredno stanje i kazao da je vrijeme da se redifiniše francuski ekonomski i socijalni model, javlja AP.

Francuski predsjednik je predložio seriju ekonomskih mjera u godišnjem obraćanju poslovnim liderima, koje bi trebalo da poguraju rast francuske ekonomije koja je već dugo u stagnaciji i da smanje hroničnu nezaposlenost.

Prve mjere koje je predložio su prilično uzdržane, a naveo je da ne bi trebalo dovoditi u pitanje radnu nedjelju od 35 sati. Oland nije tražio preduzimanje nikakvih vanrednih mjera.

Oland je naglasio hitnost unaprjeđenja francuskog biznis modela koji je usmjeren prijateljski prema radnoj snazi u skladu sa brzorastućom, visoko globalizovanom i onlajn ekonomijom.

Mjere podrazumijevaju uskraćivanje pojedinih priviliegija zaposlenih kako bi se kompanije ohrabrile da zapošljavaju, kao i obuku za pola miliona radnika.

Kako ističe “Fajnenšel tajms”, Oland paket ekonomskih mjera najavljuje u trenutku kada bi trebalo da vodi računa o narednim predsjedničkim izborima, koji se održavaju za 15 mjeseci.

“Oland najavljuje mjere kako bi smanjio visoku nezaposlenost, ali i kako bi sebi sačuvao šanse da sljedeće godine bude ponovo izabran”, navodi list i dodaje je pitanje “hitnosti i vanrednosti i ekonomsko i političko” za Olanda.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *