Pametni telefoni tajno naduvavaju račune

Dodajte komentar

Neznatno je u prošloj godini povećan broj žalbi korisnika elektronskih komunikacionih usluga na odluke operatora po prigovorima. Korisnici se najviše žale na visoke račune iz rominga, kako razgovora, tako i interneta, pokazuju podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.Izvršni direktor EKIP-a Zoran Sekulić kazao je Pobjedi da je lani bilo neznatno više žalbi nego 2014, kada je bilo ukupno 257.

“Najveći broj žalbi odnosi se na visoke račun za usluge u romingu, kako za pozive tako i za internet usluge. Najviše prigovora na roming imaju korisnici tzv. pametnih telefona (iPhone, smartphone…) zato što ti aparati imaju pojedine aplikacije koje zahtjevaju stalnu konekciju na internet. Na taj način se korisnicima, bez njihovog znanja, stvaraju dodatni troškovi”, objašnjava Sekulić.

Korisnici nijesu dovoljno upoznati ni sa tarifiranjem usluga telefoniranja u romingu.

“Nijesu dovoljno upoznati da se u mreži stranih operatora tarifiraju dolazni pozivi po cijenama poziva iz Crne Gore do države u kojoj se korisnik nalazi i da taj dio cijene međunarodnog poziva plaća korisnik”, ističe Sekulić.

Povećanje broja žalbi, objašnjava on, posljedica je povećanog broja korisnika, ali i stepena informisanosti o pravima i načinu zaštite.

“U Crnoj Gori ima 1,2 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije. Istraživanje agencije ,,DAMAR“ pokazalo je da je 30,8 ispitanika upoznato sa procedurom zaštite prava i interesa u ovoj oblasti”, ističe diretror EKIP-a.

Nedovoljnu informisanost korisnika Agencija, kaže Sekulić, nastoji da riješi štampanjem brošura sa odgovarajućim sadržajima, davanjem informacija na svom sajtu www.ekip. me.

“Na ovoj adresi objavljen je pregled osnovnih prava korisnika, najčešćih pitanja i odgovori na njih, kao i spisak korisničkih ugovora na koje je Agencija dala saglasnosti. Obezbijeđen je direktan telefonski broj za kontakt sa korisnicima, a značajno je i učešće u TV emisijama sa sadržajem koji se odnosi na zaštitu potrošača”, pojašnjava Sekulić.

Sekulić smatra da je nizak nivo žalbi u odnosu na broj pretplatnika.

“To dovodi do zaključka da su korisnici zadovoljni kako kvalitetom servisa, tako i cijenama”, ocijenio je direktor EKIP-a

Žalbe i na fiksnu

U EKIP-u kažu da se uočava povećanje broja žalbi na kvalitet usluga fiksne telefonije, brzine interneta i prijema TV usluga u okviru pojedinih paketa usluga.

“U tim slučajevima, kad se ocijeni potrebnim, služba nadzora Agencije izlaskom na lice mjesta utvrđuje činjenično stanje koje je osnov za odlučivanje po žalbama”, rekao je Sekulić i dodao da to rezultira korekcijom računa u svim slučajevima kad je krivicom operatora onemogućen pristup uslugama i korišćenje usluge ugovorenog kvaliteta.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *