Ulaganja u nekretnine u srednjoj i istočnoj Evropi porasla 13 posto

Dodajte komentar

Ulaganje u nekretnine u zemljama srednje i istočne Evrope (osim Rusije) u 2015. dostiglo je istorijski nivo od preko 9 milijardi eura što je 13 posto više nego godinu ranije. Posebno su snažne rezultate ostvarile Češka i Poljska – ulaganja su dostigla 2,18 odnosno 4 milijarde eura, prenosi portal portfolio.hu.

Većina je zemalja regije u prošloj godini zabilježila rast, a posebno su uspješne bile Češka, Mađarska i Poljska.

U Hrvatskoj je volumen ulaganja pao 32 posto na 98 miliona eura, a osim Hrvatske, pad ulaganja zabilježen je u Bugarskoj (-85 posto), Rumuniji(-45 posto) i Slovačkoj (-46 posto).

Velika potražnja za dobrim stambenim nekretninama, prisutna već 2013. i 2014. prenijela se i u prošlu godinu. Po prvi put, u stambene je nekretnine uloženo ukupno 43 posto ukupnog volumena.

Ulaganja u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rumuniji dostigla su 8,4 milijarde eura u 2015., što je porast od 14 posto u odnosu na 2014. godinu i znatno iznad prognoziranog. Odlični podaci za Poljsku poklapaju se sa snažnim makroekonomskim rastom i stabilnošću. U Češkoj se rast može zahvaliti dvjema velikim investicijama dogovorenima u 2015.

“Snažna potražnja inostranih, uglavnom američkih institucionalnih ulagača i domaćih investicionih fondova, rezultirala je pojačanom aktivnošću u Mađarskoj. Volumen velikih transakcija porastao je 61 posto na godišnjem nivou, a i u ovoj se godini očekuje nastavak. Ulagači će se vjerovatno koncentrisati na dominantni sektor stambenih nekretnina u kojem je povrat u nekim regijama porastao po dvocifrenim stopama“, kazao je Gábor Borbély, istraživač CBRE-a Mađarska.

Pad investicijskog ulaganja u Rumuniji  treba gledati u kontekstu neobično jake 2014., što je uglavnom bio rezultat jednog velikog posla. Isključi li se ovaj uticaj, rezultati Rumunije bili su snažni i u skladu s očekivanjima.

U budućnosti, predviđaju u CBRE-u, Rumunija i Slovačka i dalje će bilježiti uspjehe. Veći poslovi očekuju se u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u kojima ulagači traže svoje mjesto.

“Prošle smo godine svjedočili snažnim ulaganjima u regiju jer evropski ulagači nastoje da iskoriste visoke prinose. U 2016. očekujemo nastavak tog trenda i relativno visoke prinose u poređenju sa Zapadnom Evropom. Porastu volumena ulaganja doprinosi i snažna potražnja za stambenim nekretninama te zainteresovanost banaka za finansiranje ovog sektora“, zaključak je analitičara.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *