Tajne ponude za akcije Mimoze

Dodajte komentar

Većinski vlasnik HTP Mimoza iz Tivta Đorđe Nicović, počeo je prije dva dana u tajnosti da daje ponude za otkup preostalih akcija tog preduzeća od manjinskih akcionara sadašnjih i bivših radnika te firme.

Potvrdilo je to „Vijestima” više manjinskih akcionara koji su istakli da im Nicovićevi predstavnici u upravi Mimoze nude da od njih kupe akcije po cijeni od tri eura.Javni poziv manjinskim akcionarima nigdje nije zvanično objavljen, a oni koji su za to zainteresovani idu već dva dana u kancelariju izvršnog direktora Bojana Miloševića kod čije sekretarice potpisuju dokumenta da bi im Nicović isplatio udio u preduzeću.

Ovo preduzeće nedavno je prihodovalo 6,5 miliona eura od prodaje svog najstarijeg hotela Mimoze na atraktivnoj lokaciji u centru grada firmi Mimoza Group ruskog biznismena Valerija Zadorina.

„Vijestima” juče iz menadžmenta Mimoze nije odgovoreno na pitanja o otkupu akcija. Nicovićeva firma Gorska iz Kolašina je većinski vlasnik HTP Mimoza sa 81,7 odsto akcija, manjinski akcionari posjeduju 13,48 odsto, a ostatak firma biznismena Veselina Barovića, njegovih srodnika i povezanih osoba. Nicović i Barović Mimozu kontrolišu još od 2002. kada su kupili 39 odsto njenih akcija od države, a ona im je tzv. “batch sale” metodom predala većinski paket, iako su izostala njihova ulaganja u hotele i objekte HTP-a od 2,5 miliona eura u ugovorenom roku. Nicović i Barović u međuvremenu su i na berzi kupovali akcije Mimoze i došli do preko 86 odsto vlasništva, iako nikada nijesu ispunili ugovorene obaveze za 22 odsto akcija koje su dobili od države.

Izvještaj revizora, koji je ljetos razmatran na Skupštini akcionara, pokazao je da je uprava Mimoze dozvolila Barovićevoj firmi Comersa da 2009. na „pozajmicu” uzme 2,2 miliona eura Mimoze sa računa tivatske firme u CKB. Revizorska kuća Eurorev je u izvještaju za 2014. za Mimozu, konstatovala da Comersa do ugovorenog roka 31. decembra 2012. tivatskoj firmi nije vratila novac, kao ni 341 hiljadu eura do tada dospjele kamate.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *