Slovenija će dokapitalizovati Adria Airways

Dodajte komentar

Slovenija će ponovo dokapitalizovati kompaniju Adria Airways i to ovoga puta s približno tri miliona eura. Iznos od pet miliona eura koji nedostaje osiguraće privatni njemački fond, stoji u godišnjem planu poslovanja koji donosi slovenački list Delo. Plan je u ponedjeljak potvrdio Slovenski državni holding (SDH).

Godišnji plan trebala bi ove nedjelje potvrditi i slovenačka vlada budući da je dokapitalizaciona skupština zakazana za 19. januar. Prema predlogu uprave, vlasnici bi trebali da odlučuju o dokapitalizaciji vrijednoj osam miliona eura, a nije isključeno ni da će suma biti snižena na pet miliona s obzirom na to da pregovori s njemačkim ulagačem još traju.

Prema pisanju Financa, privatni ulagač ostaje nepoznat, iako se možda radi o 4K Investu, a spominje se i fond Callista Private Equity.

Agencija za civilno vazduho plovstvo zadužena za izdavanje operativnih licenci provodi nadzor nad Adria Airwaysom u okviru kojeg provjerava je li njeno finansijsko stanje dovoljno dobro da može zadržati licencu. Ako bi kompanija izgubila licencu to bi ugrozilo njen opstanak. Za očekivati je ipak da odluka o tome prije dokapitalizacione skupštine neće biti donesena.

Izvor: Banka

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *