Medvedev: Ruska privreda stabilna uprkos zapadnim sankcijama

Dodajte komentar

Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je danas da je ruska privreda stabilna uprkos zapadnim sankcijama.

„Ruska privreda je pokazala da su njeni tržišni mehanizmi stabilni, čak i u uslovima kada zapadni partneri djeluju protiv nje koristeći netržišne, političke metode“, izjavio je Medvedev na ekonomskom forumu „Gajdar“.

On je, takođe, rekao da politika i geostrategija danas diktiraju nova pravila u globalnoj ekonomiji, navodeći kao posljednji negativan primjer toga „pritisak koji Međunarodni monetarni fond (MMF) vrši u pogledu ukrajinskog duga prema Rusiji“, prenosi ruska agencija Tas.

„Situaciju pogoršava činjenica što uslove u ekonomiji sada diktira politika i geostrategija, što se postojeći propisi povremeno ignorišu ili prepravljaju zarad kratkoročnih ciljeva, kao što je to nedavno učinio MMF u slučaju Ukrajine“, izjavio je Medvedev.

On se osvrnuo i na pitanje visokih kamatnih stopa na zajmove, što, prema njegovoj ocjeni, ostaje veliki problem bankarskog sektora.

„Visoke kamatne stope su ključni problem, zbog čega ćemo nastaviti da koristimo mehanizam subvencija. Takođe ćemo nastaviti da učestvujemo u programu podrške investicionim projektima koji se realizuju na osnovu projektnog finansiranja“, poručio je Medvedev.

Rusija je, prema riječima premijera, spremna i za obnavljanje normalizacije odnosa sa Evropskom unijom.

„Spremni smo da ponovo uspostavimo normalnu interakciju sa članicama EU. Evropa je naš najbliži susjed, važan ekonomski partner, i vrijednost naše trgovinske razmjene je i dalje više milijardi eura, uprkos faktoru sankcija“, poručio je Medvedev.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *