Kako je moguće da je litar benzina jeftiniji od litra vode?

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima ne prestaje da pada. Nakon pada od 27% u 2015. godini, cijena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12%, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 33,42$.

Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cijena 1 litra sirove nafte približno 0,21 USD. Po sadašnjoj cijeni, na benzinskim pumpama je čak i cijena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osjetno niža od cijene obične izvorske vode.

Vjerovatno postoje opravdani ekonomski razlozi za visoku cijenu vode, no što se događa sa naftom?

Glavni razlog naglog pada cijene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi da smanjuje proizvodnju kada je cijena nafte niska kako bi vještački stvorila nestašicu na temelju koje cijena ponovo počne rasti. Novi cilj Saudijske Arabije je uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udio u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki uticaj na cijenu u dugom roku.

No plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom.

U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cijene i počeli masovno otvarati prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih finansijskih izvedenica. Po posljednjim podacima sa američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je praktično rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cijene.

Analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad sa ovog  nivoa. Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su temeljeni na cijeni od približno 100$ po barelu, te se pri ovakvim cijenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cijena uskoro ne poraste sa sadašnjeg nivoa, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biti će odgođeno ili otkazano.

Veoma velika spekulativna prodaja naftnih ugovora takođe ide u prilog skorašnjem rastu cijene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupovinom naftnih ugovora što će doprijeneti rastu cijene u budućnosti. Veća je vjerovatnoća da će cijena nafte prije dostići 50$ nego 20$ po barelu što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *