Napravio besplatno grijanje od limenki piva

Dodajte komentar

Kako se zimske temperature sve više spuštaju profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina našao je način da zagrije svoj dom za džabe koristeći prazne limenke piva.

Tridesetdevetogodišnji Darko je pomoću praznih limenki piva napravio solarni panel koji će mu uštedjeti 700 eura godišnje, a u projekat je investirao samo 70 eura,

Britanski “Dejli mejl“ piše o izumu srpskog profesora navodeći da je to ušteda u vrijednosti dvije prosečne plate u Srbiji.

“Razmišljao sam kako da napravim sopstveno grijanje za džabe, posebno zato što svi za vrijeme ekonomske krize želimo da živimo lakše. Onda sam shvatio da mogu da upotrijebim prazne limenke piva. Svakako pijem pivo i bilo je zabavno izmisliti nešto inovativno“, priča profesor Darko za “Dejli mejl“.

Uz pomoć 44 limenke Milićević je konstruisao solarnu ploču ređajući limenke jednu na drugu prije nego što ih je izolovao farbajući ih u crno.

“Sistem je sličan kao na većini solarnih ploča. Postavio sam panel na južni dio kuće. Sunce grijje vazduh u limenkama, a topli vazduh iz limenki nastavlja u kuću. Najskuplji dio je bio pleksiglas koji treba da štiti ploču“

On kaže da je tokom novogodišnje noći kada je temperatura u Paraćinu bila -5 stepeni, njegova solarna ploča zagrijala vodu u bojleru na čak 52 stepena.

Ipak, postoji caka.

“Ako uopšte nema sunca, onda ne radi. Ali čak i kada su temperature napolju jako niske i ima barem malo sunca, radi“, kaže on.

Profesor Darko navodi da ima u planu da sa svake strane kuće postavi jednu solarnu ploču.

12

limenke

1

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *