ECB ima prostora za dodatno ublažavanje monetarne politike

Dodajte komentar

Evropska centralna banka ECB ima prostora za dodatno ublažavanje monetarne politike, ako ekonomski podaci u narednih nekoliko mjeseci pokažu da je to potrebno, kazao je novi član Upravnog odobra te institucije, Philip Lane.

ECB je na sastanku u decembru produžio za šest mjeseci sprovođenje opsežnog programa kupovine imovine, razočaravši mnoge ulagače koji su priželjkivali znatno agresivnije mjere.

“U to je vrijeme bilo puno dokaza o djelotvornosti kvantitativnog ublažavanja, o tome da taj program podupire rast kredita u Evropi i da zauzdava kamatne stope u pojedinim zemljama”, rekao je Lane koji je i novi irski guverner, piše Hina, prenosi Mina-business.

On je u transkriptu intervjua za dnevni list The Irish Times, objavljenom na internet stranici ECB-a, rekao da će, ako podaci u narednih nekoliko mjeseci pokažu da treba preduzeti dodatne mjere, ECB to i učiniti.

Evropska ekonomija se, prema riječima Lane-a oporavlja, iako joj značajnu podršku pružaju niske cijene nafte.

Što se tiče burnog početka godine na kineskim tržištima dionica, Lane smatra da kineske vlasti imaju puno prostora za intervenciju u periodu prelaza s modela baziranog na izvozu na onaj koji će se više oslanjati na potrošnju i nužno će podrazumijevati usporavanje aktivnosti u domaćoj privredi.

“Ekonomije poput kineske, s dugom tradicijom viškova u platnoj bilansi, imaju velike devizne rezerve, a time i puno instrumenata za rješavanje problema koji bi se mogli pojaviti”, objasnio je Lane.

Nasuprot tome, kako je rekao, privrede poput brazilske, s dugom tradicijom manjkova u platnoj bilansi i u osnovi snažnim oslanjanjem na devizni dug, daleko su ranjivija.

Kineska tržišta dionica potonula su na početku nove godine, uzdrmana zabrinutošću za rast azijskog diva nakon što je niz pokazatelja u proteklim mjesecima pokazao posustajanje ekonomskih aktivnosti.

U međuvremenu je kineska centralna banka ove sedmice ponovo devalvirala juan, kako bi podržala domaću ekonomiju i ojačala njegovu konkurentnu poziciju.

Potez je izazvao pravu pometnju na međunarodnim tržištima dionica, a potonule su i cijene nafte, uvelik zavisne od kineske potražnje.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *