Kako je 23-godišnjak pobijedio kompaniju vrijednu 21 milijardu dolara

Dodajte komentar

Aktarer Zaman je mladić koji je pokrenuo stranicu Skiplagged.com, koja pomaže putnicima da pronađu jeftinije avionske karte. Pod izgovorom da se radi o nelojalnom činu, kompanija United Airlines podnijela je tužbu, ali je Zaman izašao kao pobjednik u tom sporu.

United Airlines i booking kompanija Orbitz podnijeli su tužbu protiv Zamana, ističući da je njegova stranica nelojalna konkurencija i da promoviše nelegalne letove. Oni su u tužbi tražili da im se isplati odšteta od 75.000 dolara zbog gubitka prihoda.

“Nisam bio optimista da ću izaći kao pobjednik u tom sporu. Čak sam se i plašio i nisam bio siguran šta da radim”, izjavio je Zaman.

Ipak, Zaman je dobio svesrdnu podršku. Tražio je donaciju od 10.000 dolara, da bi mogao platiti sudske troškove, a na kraju je dobio 81.000 dolara. U februaru prošle godine kompanija Orbitz je odustala od slučaja, a United Airlines je nastavio sa sudskim sporom.

Međutim sud u Chicagu odbacio je slučaj, obrazlažući kako nema nadležnost nad tim. Nakon toga i kompanija United Airlines je odustala od slučaja.

Trenutno je stranica Skiplagged.com jedna od najpopularnijih kada je u pitanju putovanje. Zaman je zaposlio i dvojicu inžinjera sa punim radnim vremenom, a stranica u prosjeku ima oko milion posjetilaca mjesečno.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *