6 pametnih načina da uložite svoj novac

Dodajte komentar

Jeste li doneli neku novogodišnju odluku? Mnogima je cilj da u 2016. godini poboljšaju finansijske navike. Samim tim došlo bi do smanjenjem stresa jer su finansijske teškoće nešto što muči mnoge.

Ako je to nešto što i vas zanima, ovo je šest savjeta za bolje upravljanje finansijama: 1. Precizirajte i zapišite svoje ciljeve

Naravno da je, za postizanje cilja, korisno da znate tačno šta želite da postignete. Što ste precizniji, to je bolje. Na primjer, zamijenite “Želim više da štedim” sa “Uplaćivaću 5 odsto više za penziju”. Uz to, istraživanja su pokazala da zapisivanje ciljeva povećava mogućnost za njihovo ostvarenje za čak 49 odsto.

2. Finansijski se osigurajte

Za početak možete stvoriti fond za hitne slučajeve sa sredstvima koja će vam “spasiti život” kada izgubite posao ili vam se pokvari automobil. Takođe je dobro da štedite novac za penziju s čim je najbolje početi što ranije.

3. Potreban je plan za koji se možete držati

Teško ćete se držati plana koji je prekomplikovan. Neka bude jednostavan: od mjesečne plate oduzmite fiksne troškove, iznose za štednju i penziju i nemjesečne troškove poput poklona za praznike. Sve što vam ostane možete da potrošite na ono što želite.

4. Razdvojite ciljeve

Razmislite o mogućnosti otvaranja posebnih računa ili podračuna za pojedine ciljeve za koje štedite. Na taj način lakše možete da vidite svoj napredak, a možete i automatizovati doprinose za te račune da ne morate posebno da razmišljate.

5. Pametno koristite bonuse

U slučaju bonusa kao što su božićne nadoknade možete da isprobate pravilo 90/10: 90 odsto sredstava upotrebite za velike finansijske ciljeve, a preostalih 10 odsto potrošite na nešto zabavno.

6. Zatražite podršku

Stvari mogu da postanu teške kada sve radite sami. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć, bilo prijatelja, kolege ili finansijskog planera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *