Penzije se odrekla 1.271 žena

Dodajte komentar

Fondu PIO je 1.271 žena dostavila zahtjev kojim se odriče prava na penziju u korist doživotnih naknada majkama sa troje i više djece, kazao je Radiju Crne Gore direktor Fonda Dušan Perović.On je objasnio da će ovaj potez smanjiti izdvajanja Fonda od milion do milion i po eura. Zakon o doživotnim nadoknadama majkama sa troje i više djece na snazi je od 1. januara. Fond PIO izdao je do sada 1.050 potvrda o radnom stažu i primio 17 hiljada zahtjeva za izdavanje dokumenata koji dokazuje da li je neko korisnik penzije.

Budžetom za 2016. opredijeljeno je 15 miliona više za Fond PIO. Od tog novca, više puta je saopšteno, obezbijediće se i povećanje penzija u ovoj godini. Koliko, kaže Perović, zavisi od statističkih podataka, odnosno kretanja potrošačkih cijena, prosječne zarade u 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

– Ti podaci biće poznati početkom ove godine, o čemu ćemo penzionere na vrijeme obavijestiti poručio je prvi čovjek Fonda PIO.

U budžetu Fonda ima dovoljno novca za penzije što, kako kaže, garantuje redovne isplate.

– Budžetom Fonda za 2016. godinu planirana su dovoljna sredstva koja će obezbijediti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava penzijskog i invalidskog osiguranja, kojim je obuhvaćeno i usklađivanje penzija istakao je Perović. Prema podacima iz novembra, Fond isplaćuje 127.350 korisnika.

Od toga 119.125 u Crnoj Gori i 8.225 u inostranstvu. Od 2011. broj korisnika starosnih penzija se uvećava, takođe i onih koje se isplaćuju u inostranstvu. Međutim, napominje Perović, u kontinuitetu opada broj korisnika invalidskih penzija.

– Tako je 2003. bilo 26.170 korisnika, a u novembru prošle godine 22.559 ili 13,80 odsto manje. To je rezultat reforme penzionog sistema. Uvedena je i nova definicija invalidnosti, sprovedene mjere revizije – rekao je direktor Fonda PIO.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *