Parlament danas odlučuje o Kraljičinoj plaži i Mamuli

Dodajte komentar
Kraljičina plaža

Vladajejuče prihvatila amandmane Pozitivne Crne Gore na predlog odluke aneksa ugovora o zakupu hotela „Kraljičina plaža”. Prihvaćenje i amandman DPS -a na predlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.O ovim amandmanima, odnosno odlukama, danas će se izjasniti i parlament.

Amandmani

Amandmani Pozitivne za „Kraljičinu plažu“ predviđaju da investitor odustane od arbitraže, da se izgradnja hotela završi najkasnije za tri godine nakon dobijanja dozvole, a da je država dužna da mu za tri mjeseca omogući administrativne preduslove za to. Zakupac je obavezan da u hotelski kompleks ,,Kraljičina plaža“, Sveti Stefan i Miločer uloži najmanje 110 miliona eura.

– Zakupac se obavezuje da iznad zemlje neće biti više od četiri sprata, da će poštovati najviše ekološke standarde, da će hotel raditi tokom cijele godine i imati menadžment kompanije koja ima iskustvo u upravljanju najprestižnijim hotelima – navodi se u amandmanima, među kojima je i to da 90 odsto zaposlenih moraju biti rezidenti, kao i formiranje skupštinskog odbora za praćenje ove investicije.

U amandmanima DPS-a na Mamulu se, između ostalog, precizira da klauzula intabulandi ne može predstavljati nikakav osnov za prenos prava nepokretnosti.

Izjašnjenje

O ,,Kraljičinoj plaži“ i Mamuli prije sjednice parlamenta danas će se izjasniti i Odbor za ekonomiju, koji je juče prekinuo sjednicu čekajući izjašnjenje Vlade o amandmanima. Bilo je i predloga da se parlament juče izjasni o ove dvije strateške odluke nakon što je Vlada prihvatila amandmane, ali predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović nije pristao da nastavi sjednicu.

Poslanik DPS Milutin Simović juče je na sjednici parlamenta prenio dogovor sa Kolegijuma da se završi što je moguće više posla uključujući i izjašnjenje o ,,Kraljičinoj plaži“ i Mamuli. On je kazao da ne vidi razlog da se tokom jučerašnjeg dana ne može zakazati sjednica Odbora za ekonomiju na kojoj bi se izjasnili. Damjanović odgovorio da je prekinuo sjednicu čekajući Vladinu pisanu informaciju o prihvatanju amandmana.

– Kada smo mi mogli prekinutui sjednicu Odbora, koja je bila veoma zahtjevna, očekujemo da ćete sačekati da sjutra čujemo objašnjenje, jer je bitno da o ovim odlukama ostane pisani trag. Neću zakazati sjednicu odbora danas, a ako mislite da parlament može da glasa bez stava matičnog odbora izvolite – kazao je Damjanović, na šta je Simović konstatovao da Damjanović može da postavlja ultimatume, ali da to nije manir niti praksa u parlametu.

– Mislim da je dostavljeno mišljenje Vlade pa sugerišem da se pokušate izjasniti na Odboru. Čini mi se, međutim, da je ovo posljednji pokušaj da se stvar odloži na makar jedan dan – kazao je Simović Damjanoviću.

Damjanović je ranije na sjednici Odbora kazao da nikakvno pravno dejstvo neće imati izmjene odluke za „Kraljičinu plažu“.

– Odluka nema nikakvu pravno obavezujuću snagu u odnosu na investitora, koji će se štititi samo tekstom osnovnog ugovora i aneksa i u svim postupcima koje može da vodi protiv države ovo ovdje će ostati mrtvo slovo na papiru – naveo je Damjanović, dok je Goran Tuponja (Pozitivna) kazao da očekuju pisani dokument u kojem investitor prihvata ove amandmane, upravo iz te zabrinutosti.

Srđan Milić (SNP) je, komentarišući odluke da je za izglasavanje potreban 41 glas poslanika, kazao da će neko otvoriti to pitanje.

– Veoma brzo će neko otvoriti to pitanje jer je potrebna veća većina – kazao je Milić. Parlament bi danas, između ostalog, trebalo da se izjasni o zakonima o budžetu, akcizama i energetici.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *