5 koraka da promijenite lošu reputaciju na poslu

Dodajte komentar

Da li vaše kolege na poslu nemaju tako dobro mišljenje o vama? Da li ste nekim svojim postupkom izgubili povjerenje kolega iz tima? Koji god da je razlog, loši međuljudski odnosi utiču negativno na produktivnost i skreću vam fokus sa posla.

Ovaj problem nije nimalo bezazlen i može vas dovesti do tačke gdje ćete morati da odlučite da li želite da nastavite svoju karijeru na nekom drugom mjestu. Ipak, ako odlučite da ostanete i uložite trud da promijenite stečenu reputaciju, uzmite u obzir sljedećih 5 aktivnosti:

1. Uspostavite unutrašnji sklad
Prije svega, da biste uspostavili skladnu situaciju sa drugima, morate uspostaviti sklad sa samim sobom. Ako ste napravili neki postupak na koji niste baš ponosni, oprostite sebi i krenite dalje. Što prije to učinite, bolje za vas.

2. Shvatite gdje ste pogriješili
Biti svjestan greške je već znak da ste na putu da popravite trenutnu situaciju. Razmislite o postupcima zbog kojih ste ostavili negativan utisak na vaše kolege kako biste ih bolje razumjeli. Razumijevanje je ključ prevazilaženja problema.

3. Izvinite se
Ako ste na neki način povrijedili kolege, postupite ljudski – izvinite se. Recite im da ste svjesni razloga zbog kojih vas vide na određeni način, kao i da planirate da promijenite ponašanje koje čini da se osjećaju loše.

4. Budite konzistentni u svojoj promjeni
Ako ste uspjeli da shvatite zbog čega kolege imaju negativno mišljenje o vama i gdje ste pogriješili, pokažite na djelu sve ono što ste rekli. Napravite neophodne promjene. Budite dosljedni jer ćete samo tako zadobiti izgubljeno povjerenje.

5. Nemojte previše da se trudite
Imati jaku želju da uspostavite normalne odnose ne znači da treba da radite nešto više od izbjegavanja loših ili nemoralnih postupaka. Ne treba da se ulizujete i iznenada obasipate kolege pažnjom. Takvi postupci samo pokazuju da ipak niste razumjeli u čemu ste pogriješili.

Dajte sebi vremena da uspostavite harmoniju koju želite. Ako ste napravili greške, najbitnije je da ste toga svjesni i da ste spremni da se promijenite zarad boljih rezultata sebe i čitavog tima.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *