Start-up intervju: “Digital sign” – ciljano video oglašavanje

Dodajte komentar

Kompanija “Digital sign” je crnogorski pionir kada je u pitanju marketing i video ciljano oglašavanje. S obzirom da je u pitanju IT start-up, odlučili smo da našim čitaocima predstavimo njihov rad i otkrijemo ko je zadužen za video reklamiranje sa brojnih LCD-ova širom naše zemlji. Razgovarali smo sa Bojanom Boljevićem, jednim od osnivača i izvršnim direktorom kompanije “Digital sign” iz Podgorice.

Kako ste se odlučili da uplovite u preduzetničke vode?

Po povratku sa magistarskih studija iz inostranstva odlučio sam da želim pokušati da realizujem neke svoje ideje. Jedna od njih je bila razvijanje digital signage biznisa. S obzirom da ovaj vid biznisa nije bio razvijen u Crnoj Gori, samo je bilo pitanje načina na koji bih mogao da počnem da se bavim ovim poslom. Splet okolnosti je doveo do toga da nadjem partnera koji je bio spreman da me podrži i da zajedno sa mnom počne da radi na razvijanju projekta. Uslijedio je period od dva mjeseca koja smo posvetili istraživanju ove oblasti i razmišljali o načinu na koji možemo naći novčana sredstva za razvijanje biznisa. Nakon tog perioda počeli smo pregovore sa investitorima kojima smo predstavili ideju i način na koji mi mislimo da je možemo realizovati. Nakon formiranog partnerstva sa investitorima priča je počela da se razvija u obliku firme “Digital Sign”.

Šta je digital signage?

Digital signage bi se mogao prevesti na našem jeziku kao „digitalno znakovlje“. U suštini digital signage predstavlja mrežu digitalnih ekrana kojom se upravlja sa centralnog servera i koja se koristi za oglašavanje firmi i brendova. To je vid marketinga koji je počeo intezivnije da se razvija prije nekih desetak godina u zemljama zapada (USA, Canada…). Od tada, ulaganja na globalnom nivou u digital signage doživjela su eksponencijalni rast, a projekcije su da će tržišna vrijedost ovog vida oglašavanja dostići 23,7 milijardi dolara do 2020. godine.

digital 1
Globalna vrijednost Digital Signage tržišta

Koje su prednosti oglašavanja putem digital signage-a?

S obzirom na to da se mrežom digitalnih ekrana upravlja sa centralnog servera, moguć je neograničen broj promjene reklamnog sadržaja što omogućava firmama konstantan kontakt sa ciljnom grupom potrošača I mogućnost prenošenja poruke u realnom vremenu.

Ovakav način oglašavanja je impresivan jer dinamični karakter reklamnog sadržaja privlači oko posmatrača neuporedivo više od statičke reklame. Omogućava neograničen broj kreativnih rješenja koji se mogu postići sa reklamnim sadržajem što značajno utiče na to kakav će utisak reklama ostaviti na posmatrača.

Digitalni ekrani se mogu pozicionirati na brojnim lokacijama sa različitim demografijama što omogućava firmama da prenesu poruku ciljnoj grupi potrošača na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ciljano oglašavanje značajno smanjuje količinu novca uloženu u marketing, a to je ključna prednost digital signage-a. Ovo omogućava efektan vid marketinga za manje I srednje biznise koji ranije nisu imali ovu priliku jer je televizijsku reklamu bilo teško priuštiti zbog visoke cijene.

digital 2
Razlika izmedju televizije I Digital Signage-a

Na kojim lokacijama firma “Digital Sign” nudi oglašavanje na digitalnim ekranima?

Trenutno smo prisutni na osam putničkih terminala širom Crne Gore I dva fitness centra “Soko Gym” u Podgorici. Konstantno širimo našu mrežu ekrana u cilju formiranja što veće ponude kojom ćemo se snažno pozicionirati na crnogorskom tržištu.

Da li se kroz firmu “Digital Sign” planirate baviti još nečim osim pružanjem usluga marketinga?

Osim već opisane djelatnosti mi se bavimo planiranjem, ugradnjom I održavanjem digital signage sistema kao I dizajnom I proizvodnjom digitalnih totema. Ovo tržište se tek formira I polako se stvara potreba za digital signage sistemima, gdje mi vidimo našu firmu kao vodeću u ovoj oblasti.

“Digital Sign” doo

Put Radomira Ivanovica BB, zgrada Squash centra 2. sprat

Mob. +382 67 724 950
Mob. +382 67 811 211
digital 3
Digital Sign na proteklom Fitness festivalu
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *