NLB Montenegro: Ribnikar odlazi, stiže Leberle

Dodajte komentar

Glavni izvršni direktor NLB Montenegrobanke Anton Ribnikar odlazi sa te pozicije 1. januara naredne godine, saznaju “Vijesti”.

Ribnikara treba da zamijeni Martin Leberle koji će u banku, članicu slovenačke NLB grupe, doći sa pozicije izvršnog direktora Hipo Alpe Adria banke (HAAB) u Banjaluci.
NLB Montengrobanka tražila je od CBCG dozvolu da izdavanje licence za rad Leberleu, a dok se ta procedura ne završi posao glavnog izvršnog direktora u banci u januaru obavljaće izvršni direktor, Dino Redžepagić.

Ribnikar je za prvog čovjeka NLB Montenegrobanke imenovan krajem juna 2011, a godinu prije toga bio je u banci izvršni direktor.

Leberle je sredinom oktobra 2012. godine došao u HAAB u Banjaluci u vrijeme kada je rađeno na sanaciji i prodaji te grupacije koja je negativno poslovala.

NLB Montenegrobanka od januara naredne godine poslovaće pod imenom NLB banka.

Banka je prošlu godinu završila sa dobitkom od 5,4 miliona eura.

Komisija za hartije od vrijednosti donijela je rješenje i obavezala NLB Ljubljansku banku iz Slovenije da objavi ponudu za preuzimanje preostalih akcija NLB Montenegrobanke po cijeni od 29,1 euro.

Većinski vlasnik NLB Montenegrobanke, dokupio je na berzi početkom decembra 1,36 odsto akcija banke za 4,62 miliona eura i povećao vlasništvo sa 97,99 odsto na 99,36 odsto akcija, ali nije objavio ponudu za preuzimanje i preostalih akcija, kako je to predviđeno Zakonom o preuzimanju akcionarskih društrava.

Zastupnici NLB-a obratili su se KHOV 9. decembra i regulatoru na tržištu kapitala pokušali da objasne da su sa drugim po veličini akcionarom EBRD prije 10-tak godina zaključili opcioni ugovor i da u tom trenutku važeći propisi nijesu predviđali nikakvu obavezu u pogledu preuzimanja ili bilo kakve druge isplate manjinskim akcionarima.

Zastupnici navode da je NLB kao većinski vlasnik u NLB Montenegrobanci putem dodatnih kapitalskih ulaganja uložila preko 61 milion eura za osam godina sa ciljem garantovanja kapitalske adekvatnosti jedne od najvećih banaka u Crnoj Gori, što je omogućilo opstanak banke. Bez tih ulaganja, kako su dodali NLB Montenegrobanka sigurno bi bankrotirala.

Punomoćnik sticaoca akcija ocijenio je da bi obavezivanje NLB da sprovede postupak preuzimanja bilo nelogično i u direktnoj suprotnosti sa ustavnom zabranom retroaktivnog dejstva propisa i skrenuo pažnju KHOV da onemogući stvaranje pravne nesigurnosti i izuzme NLB od obaveze postupka preuzimanja.

KHOV je utvrdila da je slovenački NLB kupio na berzi 3. decembra 159.790 akcija banke i da nesporno ima obavezu da ponudi preuzimanje i otkup preostalih akcija.

Važećim Zakonom propisano je da kada fizičko ili pravno lice stekne vlasništvo veće od 30 odsto pojedinog društva, dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi naknadno i ponudu za preuzimanje.

Preduzeća u stečaju među akcionarima

Drugi po veličini dioničar NLB Montenegrobanke koji posjeduje 0,16 odsto akcija, prema podacima CDA, sakriven je iza kastodi računa. Treći akcionar je Budvanska rivijera sa oko 0,078 odsto, četvrti Kombinat aluminijuma u stečaju sa 0,033 odsto, a peti Elektroindustrija Obod takođe u stečaju, sa 0,029 odsto. Šesti vlasnik NLB Montenegrobanke je Gornji Ibfir iz Rožaja sa 0,026 odsto, a sedmi Elektroprivreda sa 0,018 odsto dionica. Osmi akcionar je sakriven iza kastodi računa sa 0,016 odsto akcija, koliko približno imaju i deveti i deseti dioničari banke Bjelasica Rada iz Bijelog Polja i Stambeno-komunalno preduzeće.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *