8 najvećih biznis skandala 2015. godine

Dodajte komentar
Direktor Volkswagena Martin Winterkom nakon skandala je podnio ostavku

Svi prave greške, ali kada to čine velike kompanije, onda rizikuju privatnost, bezbjednost, pa čak i živote ljudi. Ova godina bilježi veliki broj korporativnih propusta, mnogi su bili nenamjerni, dok su neki od njih kompanijama stavile do znanja da moraju da se pozabave svojom etikom.

Evo liste najvećih grešaka, skandala i prestupa iz svijeta biznisa objavljenih na sajtu Inc.com.

1. Toshiba i skandal u računovodstvu
U nastojanju da ispuni agresivne profitske ciljeve postavljene od strane rukovodilaca, Toshiba je izmislila finansijske rezultate. Kompanija je priznala da je vještački podizala svoju zaradu u periodu od preko sedam godina za skoro dvije milijarde dolara.

2. FIFA i RICO problem
Ove godine, u svijetu se pročula dugo sumnjiva vijest da FIFA ima problema sa institucionalnom korupcijom. Tokom dva talasa hapšenja, u maju i decembru, američki istražitelji podnijeli su prijavu protiv FIFA organizacije, optužujući je za uzimanje mita.

3. Slučaj Goldman Sachs
U oktobru, investiciona firma Goldman Sachs kažnjena je sa 50 miliona dolara jer nije nadzirala zaposlenog koji je navodno koristio povjerljive informacije o propisima u korist klijenta.

4. Prljavi posao nafte i gasa
U novembru, 44 ljudi i devet različitih naftnih i gasnih kompanija u Njujorku optužene su za korupciju i prevaru. Okružno tužilaštvo na Menhetnu, tvrdi da su kompanije ukrale i preprodale  ulje za grjanje u vrijednosti od 34 miliona dolara. Podaci govore da su kupci oštećeni od strane kompanije za čak 10 odsto nafte za koju su vjerovali da su kupili.

5. Hakovanje dječijih ličnih podataka
Vtech, proizvođač igračaka koji pravi kompjutere i tablet računare za djecu, bio je žrtva masivnog hakovanja u kojem je otkriveno i ukradeno 6.4 miliona dječijih podataka  i 4.8 miliona podataka odraslih ljudi. Kompanija, locirana u Hong Kong-u, čuvala je imena, kućne adrese, fotografije na vrlo osjetljivim serverima. Srećom, umjesto da prodaje podatke ili traži otkup, haker ih je odnio štampi kako bi Vtech poradio na pitanju bezbjednosti.

6. Exxon Mobil namerno obmanjuje javnost o klimatskim promjenama
Osamdesetih i ranih devedesetih, Exxon je imao timove naučnika koji su proučavali globalno zagrijavanje na Arktiku. Naučnici su zaključili da opasnost od zagrijavanja prijeti kompaniji, ali uprkos tome, Exxon rješava da pokrene višemilionski vrijednu kampanju, koja se bavi pitanjem klimatskih promjena i sve to u cilju pojačanja profita kompanije.

7. Volkswagen prevara na emisionim testovima
Agencija za zaštitu životne sredine, u septembru uhvatila je kompaniju Volkswagen u ogromnom skandalu. EPA otrkriva da su dizel motori (prodavani na američkom tržištu) imali ugrađen softver koji im je omogućavao da lažno prođu emisione testove. Volkswagen je potvrdio da je namjerno varao na testovima i otkrio 11 miliona automobila koji su opremljeni uređajima koji su uključivali kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova

8. Turing Pharmaceuticals podiže cijene
Direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, otkupio je prava na lijek Daraprim. Lijek tretira rijetke infekcije kod pacijenata koji imaju HIV/AIDS, a nakon otkupa cijena je povećana sa 18 na 750 dolara. Bivši menadžer hedž (hedge) fondova rekao je da je bio pod pritiskom odbora kompanije da učini kompaniju još profitabilnijom. Ipak, povećanje cijena i neotesano ponašanje direktora, bili su prava PR noćna mora za kompaniju i Shkreli je dobio titulu „najomraženijeg direktora na svijetu“.

Podsjetimo se i velikog skandala Ashley Madison – Nepoznati hakeri provalili su bazu sajta koji organizuje vanbračne prevare “Ashley Madison” od preko 36 miliona korisnika. Imena, adrese, seksualne sklonosti korisnika ugledale su svjetlost dana, a dvoje je zbog toga izvršilo samoubistvo.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *