Sve je u govoru tijela: 5 načina da povećate samopouzdanje

Dodajte komentar

Amy Cuddy, profesorka na poslovnoj školi na Harvardu, održala je TED govor o dobrobitima “moćnih poza”, ili “upotebama” tela da bismo se osjećali puni samopouzdnja. Cuddy kaže da naš stav često prati naše ponašanje, ali i da važi obrnuto – ponašanje i djela mogu da zavise koji smo stav zauzeli.

Na primjer, ukoliko imate psihološku barijeru da sebi (do)kažete da ste sjajni, savršeni, lijepi, zgodni, zauzmite određenu pozu, i tako će vaše tijelo poslati poruku vašem umu, koji bi trebalo da bude u to uvjeren. Dalje, kako Cuddy kaže, usvajanjem govora tijela moćne osobe promijeniće se način na koji vas drugi ljudi vide i način na koji se ponašaju prema vama.

Kako možemo da primijenimo ovu strategiju sljedećeg puta kada se suočavamo sa izazovnom situacijom?

Evo nekoliko položaja tijela koji će vam podići samopouzdanje na poslu:

Kada zaključujete ugovor (ili završavate sastanak) stavite ruke na sto i nagnite se malo naprijed

Kada držite prezentaciju i kako se ona približava kraju a želite da poentirate, namjestite se u ovu pozu. To što ste se nagnuli naprijed pokazuje da vam je stalo i da ste u poziciji u kojoj dominirate. Psiholozi kažu da ova poza može u isto vrijeme i da zastraži i zavede.

Kada želite da kažete neku ideju, stavite noge na sto, ruke iza glave i povijte se malo na nazad

Ova “šef” poza daće vam više samopouzdanja da “izbacite” neku ideju ili novitet koju inače ne biste zbog stidljivosti, manjka uvjerenosti u sebe i svoje ideje itd. Takođe, ova poza omogućava da preuzmemo rizik.

Prije intervjua, raširite noge i ispružite ruke iznad glave u obliku slova V

Ovo je poza “velike moći” odnosno kako je Cuddy zove “The Performer” u čast Micka Jaggera. Prije intervjua (za posao), raširite ruke što više možete kao kada biste to uradili na bini dok vam hiljade dlanova tapše. Zadržite se u ovoj pozi do dva minuta kako biste osjetili i hormonske promjene koje će vam dati dozu samopouzdanja.

Ako ste vi osoba koja sprovodi intervju, stavite ruku na naslon stolice, koljena neka budu odvojena

Na taj način bićete “otvoreni”, ali sa nogama na zemlji. Cuddy je ovu pozu nazvala “direktorska” nakon što je vidjela sliku Opre Winfrey koja izgledala kao potpuni šef.

Kada razgovarate sa šefom, ispravite se, stavite ruke na bokove a stopala neka vam budu u ravni kukova

Kada vam se šef pridruži, recimo kod mašine za kafu, sigurno da vam neće biti baš najprijatnije. Potrudite se da ležerno razgovarate sa njim. Upravo ova poza, koju je Cuddy nazvala “Poželjna žena” daće vam dozu samopouzdanja, smirenosti, i kontrolu. Potpuno suprotan efekat ima na primjer dodirivanje vrata, koje pokazuje anksioznost i manjak kontrole.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *