Prva web stranica proslavila 25. rođendan

Dodajte komentar

Prva web stranica koju je osnovao Tim Berners Li juče je proslavila 25. godišnjicu postojanja. Napravljena je 1990. godine u laboratoriji Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN).

Prvu web stranicu napravio je 60-godišnji britanski stručnjak za informatiku Tim Berners-Li sada već davne 1990. godine dok je bio član istraživačkog tima Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN). Interesantno, navedena web stranica postoji i danas.

Ta jednostavna ideja – link – transformisala je politiku, razvlastila mnoge vlade, dovela do osnivanja najpoznatijih biznisa u svijetu i nepovratno promijenila naše društvene interakcije sa svijetom.

Kada je Berners-Li napravio prvu web stranicu, “internet” je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile vojne službe i akademske institucije.

Njegov predlog je trebalo da omogući lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata.

– Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjuterima i morali ste uvjek i iznova da se prijavljujete da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica – kaže Berners-Li.

Danas, ovaj naučnik zastupa tezu da internet i informacije moraju biti dostupne svima. Voditelj je nekoliko kampanja protiv cenzure internet stranica u vlasništvu vlada.

Ukoliko posjetite CERN tamo ćete vidjeti originalni NeXT kompjuter na kojem je Berners-Li napravio prvu web stranicu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *