Liberland: Imenovana prva “vlada”, porez dobrovoljan, a izbori za dvije godine

Dodajte komentar

Vít Jedlička, predsjednik samoproglašene Slobodne Republike Liberland, predstavio je prvu državnu vladu sa tri “ministra”.

Riječ je o ministrima finansija, vanjskih poslova i unutrašnjih poslova. Takođe, Jedlička je imenovao ministra u odsustvu koji će se baviti pravdom te dva potpredsjednika, takođe u odsustvu, a koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj.

Jedlička je, pored imenovanja vlade, nedavno održao gala veče povodom nadolazećih blagdana, a na kojoj je ugostio goste iz Sirije i Češke, njegove matične domovine.

Ministar finansija je obećao da će daradi na jednoj važnoj politici, a to je izbjegavanje prikupljanja obaveznog poreza.

“Sviđa mi se ideja da ljudi dobrovoljno plaćaju porez u iznosu koji oni žele”, rekao je ekonomista Jan Purkrabek.

Ministar unutrašnjih poslova je Ondrej Príhonsky, a njegov prvi zadatak biće dogovor sa Hrvatskom kako bi se spriječio novi upad njihovih policajaca u Liberland.

Monika Chlumska je ministarka vanjskih poslova samoproglašene države, a svoj rad zasniva na kulturnoj diplomatiji i komunikaciji.

“Moj osnovni cilj jeste da osnažim naša predstavništva u inostranstvu kako bi ih pretvorili u tim koji će raditi za Liberland”, rekla je Chlumska koja je dodala da mala „država“ između Hrvatske i Srbije ima više od 60 predstavnika širom planete.

Vlada je već počela da radi, a njihov mandat će trajati sve do održavanja prvih slobodnih izbora koji se planiraju za dvije do tri godine.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *