IRF finansirao projekte ukupne vrijednosti 111 miliona eura

Dodajte komentar

Investiciono razvojni fond (IRF) je u ovoj godini finansirao projekte ukupne vrijednosti 111,06 miliona eura i na taj način otvorio 1,85 hiljada novih radnih mjesta. Iz IRF-a su naveli da je tom podrškom sačuvano i 2,73 hiljade postojećih radnih mjesta.

“Tokom ove godine, IRF je posebnu pažnju posvetio finansiranju projekata čijom su realizacijom reaktivirani postojeći kapaciteti koji godinama nijesu bili u funkciji proizvodnje, kao i projekata koji se odnose na prenamjenu stambenih kapaciteta u hotelske. IRF je u te namjene ove godine izdvojio 22,5 miliona eura”, navodi se u decembarskoj brošuri te institucije.

IRF je u periodu od 1. januara prošle godine do 15. decembra ove, finansirajući projekte vrijednosti 182,26 miliona eura otvorio 3,59 hiljada radnih mjesta i sačuvao 9,32 hiljade postojećih.

“Učešće dugoročnih plasmana u ukupnom iznosu je 104,02 miliona eura, a kratkoročnih 78,24 miliona eura”, kazali su iz IRF-a.

IRF je za narednu godinu planirao plasman sredstava za pružanje podrške crnogorskim preduzetnicima u iznosu od 100 miliona eura.

Kamatna stopa će biti niža 0,5 odsto nego u ovoj godini.

“Zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, povećanje i osavremenjavanje intenzivne proizvodnje, supstitucija uvoza, razvoj kooperantskih odnosa i povećanje izvoza biće jedan od prioritetnih područja djelovanja IRF-a u predstojećem periodu poslovanja”, kazali su iz IRF-a.

Nove kreditne linije za narednu godinu odnosiće se na beskamatnu kreditnu liniju za nezaposlene osobe koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), a imaju fakultetsko obrazovanje.

Biće ponuđena i kreditna linija za ulaganje u informaciono komunikaciono tehnološki (ICT) sektor, kao i posebna kreditna linija za kratkoročne kredite sa rokom otplate do 24 mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *