Daka Davidović pod istragom

Dodajte komentar

Predmet koji je formiran povodom poslovanja Željezare Nikšić nalazi se u fazi izviđaja i njim je obuhvaćen period kada se Željezara Nikšić nalazila u stečaju i dok je Željezarom upravljala kompanija Neksan iz Nikšića, vlasnika Miodraga Dake Davidovića.To je navedeno u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvo, prema nezvaničnim saznanjima Dana ispituje i sječenje u staro gvožđe i topljenje pogona valjaonice, koji nije radio od 2002. godine.

Davidović je upravljao Željezarom godinu dana, u periodu dok je u toj kompaniji bio na snazi stečaj. Stečaj je u Željezaru uveden 15. aprila 2011. godine, na zahtjev radnika. Davidović je ušao u Željezaru krajem aprila iste godine, a kompanijom je upravljao do prodaje turskom Toščeliku, početkom maja 2012.

Od Davidovića juče nije bilo moguće dobiti komentar jer je njegov broj telefona dostupan redakciji bio isključen.

On je, kako je ranije tvrdio, ušao u nikšićku fabriku na insistiranje predstavnika sindikata, ali i više od 1.400 tadašnjih radnika kojima holandska kompanija MNSS, koja je tada gazdovala Željezarom, nije isplaćivala plate. Obustavljenu proizvodnju pokrenuo je svega dva dana nakon što je sa stečajnim upravnikom Željezare Veselinom Perišićem pogpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je važio tri mjeseca, ali je produžavan sve do maja 2012. godine, kada je željezarina imovina prodata turskom Toščeliku. Neksan je tada bio jedina nada brojnim željezarcima kojima je bivši vlasnik fabrike, kompanija MNSS, ostala dužna milione eura za plate, povezivanje staža i stambene kredite.

Za vrijeme Davidovićeg angažmana prosječna plata radnika iznosila je oko 700 eura, a za obnovu proizvodnje Neksan je obezbijedio kredit za koji je založena pjelokupna imovina te kompanije. Davidović je učestvovao na poslednjem tenderu za prodaju željezarine imovine ponudivši 15 miliona eura, ali je Toščelik na javnoj licitaciji ponudio 100 hiljada eura više.

Davidović je Željezaru spasavao i 2003. godine, kada su tadašnji vlasnici fabrike, predstavnici, navodno ruske kompanije Rusmont stil pod okriljem noći napustili Nikšić, ostavljajući nekadašnji gigant u višemilionskim dugovima za koje niko nikada nije odgovarao, a plaćeni su iz državnog budžeta.

U Privrednom sudu juče je u ponovljenom postupku nastavljen spor koji vodi Davidovićev Neksan sa Željezarom, nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbu te kompanije na presudu prvostepenog suda. Apelacioni sud vratio je na ponovni postupak spor, nakon što prvostepeni sud nije priznao toj kompaniji ulaganja od 1,8 miliona, od čega se na ulaganja odnosi 1,1 milion, a na kamate oko 650 hiljada. Neksan je tužio Željezaru za iznos od oko tri miliona eura, od čega im je prvostepeni sud dosudio 1,25 miliona. Sudija Dijana Raičković dosudila je Neksanu 1,25 miliona, koliko je izdvojeno za plate radnika Željezare u stečaju, ali je odbila drugi dio Neksanovog tužbenog zahtjeva, odnosno potraživanje od 1,1 milion eura za investicije u Željezaru, tokom perioda kada je njom rukovodio, kao i 650 hiljada za obračunate kamate. Ulaganja nije priznala ni stečajna uprava.

Naredno ročište zakazano je za 10. februar.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *