IRF: Krediti bez kamate za nezaposlene sa fakultetom

Dodajte komentar

Investiciono razvojni fond će u narednoj godini ponuditi beskamatne kredite za nezaposlene sa fakultetskom diplomom koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor ovog fonda Zoran Vukčević. „Plan je da se naredne godine biznis kreditno podrži sa 100 miliona eura“, naglasio je on.

Vukčević je najavio da na podršku mogu računati početnici, mladi, žene, nezaposlena lica sa fakultetskim obrazovanjem, individualni polj oprivredni proizvođači… Prema nejgovim riječima planirana je podrška postojećim preduzećima za razvoj turizma, poljoprivrede, drvoprerade, proizvodnje, usluga…

„Podrška likvidnosti preduzećima kroz trajna obrtna sredstva, refinansiranje, faktoring, kratkoročni krediti. I naredne godine ćemo podržati infrastrukturne projekte, obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine. Osnovni cilj je podsticanje ekonomskog razvoja države i otvaranje novih radnih mjesta kroz rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, podršku početnicima u biznisu, novom investicionom ciklusu, ravnomjernom regionalnom razvoju, novim tehnologijama, izvozu, povećanju konkurentnosti… Plan je da privredni razvoj bude zasnovan na znanju, efikasnoj valorizaciji značajnih prirodnih resursa, većoj produktivnosti, poštovanju principa očuvanja životne sredine, uspostavljanju tijesne saradnje između sektora i pružanju jednakih mogućnosti za sve građane“, pojasnio je Vukčević.

Između ostalog Vukčević je najavio i da će se razvijati i novi instrumenti podrške koji će uticati na bolje povezivanje preduzeća i sektora, podršku klasterima, projektima koji se odnose na proizvodnju i preradu sa većim stepenom finalizacije, a posebna pažnja će se posvetiti uspješnim preduzećima koja redovno izmiruju obaveze prema državi.

Novim instrumentima biće, kako je dodao, omogućen veći nivo dostupnosti finansijskih sredstava.

„Za ostvarenje ovih zadataka potrebno je unaprijediti saradnju sa ministarstvima, državnim organima i opštinama. S obzirom da IRF posluje isključivo po tržišnim uslovima neophodna je podrška resornih ministarstava kako bi se obezbijedili povoljniji uslovi kreditiranja za one projekte koji predstavljaju prioritet razvoja. Zato je neophodno da ministarstva u svojim budžetima planiraju sredstva za takve namjene. Jedan od osnovnih problema sa kojima se suočavamo u sferi biznisa je nedostatak biznis znanja i preduzetničkih ideja, stoga je neophodno da se dodatno ulože napori u stvaranje boljih uslova za obezbjeđivanje sistemskog sticanja znanja u kontinuitetu. Državni organi koji se bave ovom problematikom trebaju pripremiti dodatne programe edukacije koji će biti povezani sa kreditnim linijama IRF-a i na taj način obezbijediti efikasnije instrumente podrške preduzetništvu“, istakao je Vukčević.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *