Realna stopa rasta ekonomije do kraja godine 4,3 odsto

Dodajte komentar

Pozitivna kretanja u turizmu, industrijska proizvodnja i uticaj intenziviranja radova na projektu gradnje autoputa ukazuju da se do kraja godine može očekivati realna stopa rasta ekonomije od 4,3 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Direktor Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, st, kazala je da je nakon usporavanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini sa realnom stopom od 1,8 odsto crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježila ubrzani ekonomski rast. 

„Za prvu polovinu godine zabilježen je realni rast od 3,4 odsto, na osnovu dostupnih indikatora iz trećeg kvartala koji se odnose na rast turizma, indusstrijske proizvodnje i pozitivnog uticanja inteziviranja radova na projektu gradenje autoputa Bar-Boljare očekuje se da će se ostvariti prognoze za ovu godinu od 4,3 odsto“, rekla je Bošković nakon sjednice Vlade.

Vlada je danas usvojila Jesenju analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za prvih devet mjeseci koju je pripremilo Ministarstvo finansija.

„Dokument je strukturiran tako da daje pregled kretanja u međunarodnom okruženju, makroekonomskih kretanja u Crnoj Gori za devet mjeseci, javnih finansija i strukturnih politika“, navela je Bošković.

Ona je kazala da su posljedica takvog rasta pozitivna kretanja u turizmu gdje su prihodi u devet mjeseci veći 19,2 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

„Pozitivna kretanja zabilježena su kod priliva stranih direktnih investicija (SDI), pri čemu je od januara do septembra priliv SDI iznosio 526,4 miliona eura što je 101 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu“, kazala je Bošković.

Prema njenim riječima, javni prihodi od januara do septembra iznosili su 1,11 milijardi eura i veći su 2,6 odsto u odnosu na uporedni period.

„Javna potrošnja iznosila je 1,31 milijardu eura i veća je 1,8 odsto od planirane. Državni dug sa depozitima na kraju septembra iznosio je 2,15 milijardi eura odnosno 58,8 odsto BDP-a, pri čemu su depoziti 153,5 miliona eura“, precizirala je Bošković.

Ona je kazala da je industrijska proizvodnja rasla kao rezultat rasta u sektoru prerađivačka industrija.

„Godišnja stopa inflacije u septembru iznosila je 1,7 odsto, a prosječna stopa je u perioudu od januara do septembra iznosila 1,6 odsto“, precizirala je Bošković.

Broj zaposlenih u septembru je, kako je dodala, iznosio 177 hiljada i veći je 1,2 odsto u odnosu na uporedni period, a povećan je broj nezaposlenih 1,5 odsto.

„Prosječna zarada u septembru iznosila 720 eura, a neto zarada 477 eura i iste su kao u avgustu“, rekla je Bošković.

Poslovanje banaka karakteriše, kako je kazala, rast depozita, kapitala i blagi oporavak kreditne aktivnosti. Bankarski sektor je solventan i likvidan uz dalje prisutno visoko učešće nekvalitetnih kredita.

„Svi pokazatelji ukazuju da do kraja godine možemo očekivati realnu stopu rasta od 4,3 odsto“, zaključila je Bošković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *