Javni izvršitelji naplatili više od 57 miliona eura

Dodajte komentar

Javni izvršitelji su od aprila 2014. godine, kada su počeli sa radom, primili ukupno oko 115 hiljada predmeta i riješili trećinu, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ovom broju treba dodati oko 11,5 hiljada predmeta po kojima je u toku namirenje u ratama.

“To čini 20 odsto od ukupnog broja neriješenih predmeta, koji će nakon namirenja svih anuiteta znatno uticati na povećanje ukupnog broja riješenih predmeta”, navode iz tog resora.

Javni izvršitelji su uspješno sproveli postupak u blizu 19 hiljada predmeta u kojima je naplaćeno više od 57 miliona eura. Navodi se da je procenat naplate 20,77 odsto, od ukupnog potraživanja koje iznosi 287,35 miliona eura.

Prosječna dužina trajanja postupka kod javnih izvršitelja u svim predmetima iznosi oko 75 dana.

“U predmetima u kojima nije izjavljen prigovor prosječna dužina postupka iznosi 56 dana, dok u predmetima u kojima je izjavljen prigovor je 95 dana”, navodi se u Analizi o efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja.

Naglašava se da je velika razlika u broju izvršnih predmeta kod javnih izvršitelja, posebno u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Herceg Novom, kad su izvršni povjerioci pravna lica-javna preduzeća koja očigledno prijedloge za izvršenje podnose samo pojedinim javnim izvršiteljima.

“To dovodi do njihove velike opterećenosti, a što za posljedicu ima neažurnost u postupanju”, ocjenjuje Ministarstvo pravde.

Javni izvršitelji su počeli sa radom 7. aprila 2014 godine, kada je imenovano njih 13. Osam su počeli sa radom krajem te godine, a preostalih osam početkom 2015 godine.

“Pošto ne ne postoji jedinstveni softver koji bi prikazao stvarno stanje efikasnosti sistema izvršenja svakog javnog izvršitelja pojedinačno i svih ukupno, to cijenimo da je još preuranjeno donijeti zaključak o efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja. Stopa naplate je 20,7 odsto što je za navedeni period prihvatljiv procenat”, smatraju u resornom ministarstvu.

Upozorava se da se na činjenicu da je veliki broj predmeta u kojima izvršenje nije moguće iz objektivnih razloga, na šta javni izvršitelj ne može uticati.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *