Ovo je najbolje mjesto u avionu(video)

Dodajte komentar

Za većinu nas, najbolje stvari u vezi leta avionom su: besplatna pića, mogućnost da pogledamo sve romantične komedije koje smo propustili i trenutak kad sletimo i znamo da smo preživjeli.

Ako se pitate šta bismo više mogli poželjeti, što kažete na ovo: mjesto na vrhu aviona, odakle imamo potpuni pregled na sve što se događa.

Srećom, još neko je razmišljao na isti način, pa je takav koncept predložila kompanija Windspeed Technologies iz Washingtona, koja cilja na vlasnike privatnih aviona i putnike iz prve klase koji žele ultimativni doživljaj leta.

Zahvaljujući SkyDecku – paru ekskluzivnih sjedišta unutar staklene kupole – oni koji to požele i mogu si priuštiti, moći će vidjeti svijet s vrha aviona.

SkyDeck je mjehurić u obliku suze, te bi trebao biti dostupan privatnoj i komercijalnoj avio industriji. Nudi pogled od 360 stepeni, a krase ga rotirajuća sjedišta. Svi koji su ikad poželjeli da budu piloti, bez da moraju da nauče da upravljaju avionom, na ovaj način mogu doći na svoje, piše Guardian.

Dizajn SkyDecka omogućuje da se doda postojećim avionima, te će podići putnike u vis. Iako je još u toku patentiranje dizajna, već su poznati troškovi instalacije, koji će stajati između 5.3 i 16.6 miliona funti.

“Mislim da to baš i neće biti privlačan dodatak avionima. Moguće je izbušiti rupu na trupu aviona, ali ono dodaje težinu. Morate izgraditi veliki okvir oko nje, a postavljanje kabine na vrh aviona povećaće potrošnju goriva”, objasnio je Peter Barrington, direktor škole za avio inženjerstvo s Kingston fakulteta.

Najveći problem je to što kad ste toliko visoko koliko je avion gotovo cijelo vrijeme leta, nećete imati baš neki ludi pogled. Stoga treba detaljno razmisliti o prednostima i nedostacima ovako velike investicije.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *