Top 10 najvećih plata u državnom sektotru

Dodajte komentar

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava najveća bruto zarada obračunata za period januar-oktobar 2015. godine u javnom sektoru iznosila je 18.292,92 eura i to u februaru. Ovo lice obavlja djelatnost uređenja poslovanja društvenih djelatnosti i samo mu je tada isplaćena ovako visoka zarada, dok mjesečno inače zarađuje 1.878,61 eura.

Javni sektor obuhvata državne organe, obrazovne institucije, kao i domove zdravlja i bolnice.

CdM je od Poreske uprave tražio listu deset najvećih primanja. Tako je desetorangirana osoba koja obavlja posao u djelatnostima visokog obrazovanja u julu zaradila bruto 6.570,85 eura, a svih ostalih mjeseci plata joj je bila 1.195,21 eura.

Pogledajte spisak deset najvećih primanja u državnom sektoru tokom 2015.

plate

Iz Poreske uprave ističu da visoka primanja nijesu i redovna mjesečna.

“Kao što se vidi iz priloženih podataka, pomenute isplate izvršene samo u jednom mjesecu, te se može zaključiti da se ne radi redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su navedeni iznosi unijeti u IOPPD obrasce pod šifrom 1-zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave”, navodi se u objašnjenju.

Najveća mjesečna bruto zarada u ovoj godini, na nivou cijele države, iznosila je 309.425 eura i isplaćena je u hotelijerstvu.

Na ovu isplatu uredno su prijavljeni i plaćeni pripadajući porezi i doprinosi u iznosu od 134.600 eura.

Za javnost će ipak ostati tajna ko je primio najveću platu u ovoj godini, jer zakon ne dozvoljava da se saopšti ta informacija.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru ove godine, po podacima Monstata, iznosila je 478 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je iznosila 807,70 eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *