Pejoviću vraćaju 2,3 miliona od KAP-a

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Perišić i kompanija Uniprom postigli su juče sudsko poravnanje u dijelu tužbenog zahtjeva kojim biznismen Veselin Pejović od podgoričke fabrike traži 7.814.550 eura na ime nadoknade štete, zato što mu imovina nije predata u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.Zaključeno poravnanje odnosi se na zemljište kod Ginataša u Podgorici, ukupne površine 5.271 kvadrata, za koje je dogovoreno da se vrati u vlasništvo KAP-a, a da se Pejoviću u zamjenu isplati 2.371.950,00 eura koje je on prethodno uplatio na ime kupoprodajne cijene, pišu Vikend novine.

Navedeni iznos stečajna uprava dužna je da isplati u roku od tri dana od poravnanja, odnosno najkasnije do ponedjeljka.

“Obavezuje se tuženi Kombinat Aluminijuma Podgorica u stečaju da izvrši povraćaj dijela kupoprodajne cijene u iznosu od 2.371.950,00 eura tužiocu Uniprom Nikšić koju mu je tužilac isplatio po osnovu Ugovora o prodaji imovine privrednog društva, zbog neispunjenja dijela ugovorne obaveze od strane tuženog, a u dijelu koji se odnosi na predaju predmeta kupoprodaje u državinu i nesmetano korišćenje, te se smatra da je ugovor u tom dijelu raskinut”, navodi se u zapisniku sačinjenom u Privrednom sudu nakon poravnanja, kojem je pored Pejovića i Perišića prisustvovao i predsjednik te sudske instance Blažo Jovanić.

Upravi za nekretnine naloženo je da izvrši promjenu u katastru, te da kao vlasnika zemljišta kod Gintaša upiše KAP u stečaju koji će time steći pravo da od Glavnog grada zahtijeva isplatu naknade za oduzetu nepokretnost. Sporno zemljište eksproprisano je u korist Opštine Podgorica, a Uniprom tvrdi da ono prema tržišnim cijenama vrijedi 4.114.550 eura ili 550 eura po kvadratu.

Preostalim dijelom tužbenog zahtjeva Pejović traži da mu se oslobodi zemljište u blizini KAP-a na kojem su smještene barake sa 45 porodica, kao i da se plate troškovi za neutralizaciju oko 40.000 kubika lužine, koje je ruski CEAC ostavio u tankerima bivše Fabrike glinice. Prema procjeni Uniproma, troškovi za rješavanje ovog potencijalnog ekološkog problema iznose 3,7 miliona eura. Postupak u ovom dijelu tužbe biće nastavljen redovno, a pripremno ročište zakazano je za 25. decembar.

Nikšićki Uniprom od jula prošle godine upravlja Kombinatom, za čiju je imovinu u tri rate isplatio 28 miliona eura. Posljednja rata od 13,98 miliona eura zadržana je na prelaznom računu Zapad banke i ne može biti dostupna povjeriocima KAP-a bez saglasnosti Uniproma.

Pejović je u tužbi naveo da je odredbe kupoprodajnog ugovora “ispunio milion odsto”, a prethodno je upozorio stečajnu upravu da neće dobiti više ni centa dok ne ispuni obaveze i preda mu imovinu bez tereta i obaveza.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *