Artisan lansirao IPO, eksplozija na SAD berzi

Dodajte komentar

Vrijednost akcija softverske kompanije Atlasijan (Atlassian) skočila je na berzi u Njujorku posle debija kojim je kompanija procijenjena na preko 5 milijardi dolara

Atlasijan je napravio program “HipChat”, koji omogućava grupni razgovor i servis za slanje poruka koje koriste kompanije. Takođe nudi softver koji omogućava saradnicima da zajedno preko interneta rade na nekom dokumentu.

Atlasijan navodi da ima više od 860 klijenata koji su ove godine potrošili više od 50.000 dolara, a među njima su Viza (Visa Inc) i proizvođač električnih automobila Tesla motors.

Kompanija sa sjedištem u Sidneju prikupila je 462 miliona dolara na inicijalnoj javnoj ponudi na berzi Nasdak, prodavši 22 miliona akcija po cijeni od 21 dolar po akciji.

U poslijepodnevnom trgovanju cijena akcija te kompanije je porasla za 31,3 odsto na 27,6 dolara.

Takođe, akcije američkog proizvođača akcionih kamera i pratećeg softvera Gopro (GoPro Inc) ostvarile su ogroman skok berzi u Njujorku.

Rast je uslijedio nakon što je kompanija objavila promotivne snimke s karme, bespilotne letjelice koju planira da prodaje sljedeće godine i pokrenuo aplikaciju pomoću koje snimanje može da se kontroliše na epl voču (Apple Watch).

Gopro je u posljednjih šest mjeseci na tržištu izgubila više od dvije trećine vrijednosti, ali je integracija s Eplovim uređajima s operativnim sistemom iOS podgrejala spekulacije da će doći do preuzimanja, prenosi Teletrejder njuz.

Kvadkopter karma nije prikazan na video-snimku, ali se čini da mu je slika mirna bez postprodukcije, a tizer je usmjeren na privlačenje pažnje potrošača prije lansiranja na tržište do kojeg bi trebalo da dođe posle praznične sezone, kada se bilježi velika potrošnja.

Akcije Goproa su bile u skoku od 11,9 odsto na 18,9 dolara nešto prije zatvaranja berze, pošto su ranije u toku dana dostigle 19,64 dolara, a Epl je bio u plusu 0,4 odsto na 116,08 dolara, pokazuju podaci s berzanske platforme TeleTrader.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *