Austrija: Gube 6.400 ljekara, hitno traže nove

Dodajte komentar

Ljekarska komora Austrije upozorava na manjak ljekara u bolnicama i predviđa da će se situacija još više pogoršati ukoliko se nešto ne preduzme po ovom pitanju.

Harald Majer, načelnik organizacije koja okuplja zaposlene ljekare, ukazao je na starosnu strukturu ljekara zaposlenih u bolnicama ukazujući da će 25 procenata njih u narednih deset godina otići u penziju, što predstavlja “gubitak” od 6400 medicinara.

Ljekarska komora je iznijela podatke da je trenutno upražnjeno 300 radnih mjesta za ljekare. Pokazalo se takođe da mladi ljekari ne žele da provedu svoj radni vijek u bolnicama, već su u potrazi za kraćim i fleksibilnijim radnim vremenom.

Za mnoge mlađe ljekare uslovi rada nisu dovoljno atraktivni, te nedostaju fleksibilniji modeli radnog vremena, jer je veoma teško da se uklopi karijera rada u bolnici i porodica i djeca.

Podaci pokazuju da je od 2003. godine iz Austrije u inostranstvo otišlo ukupno 7000 ljekara.

Statistički podaci pokazuju da se 1500 osoba godišnje upisuje na studije medicine, a samo 1300 završava studije, dok tek 900 ljekara ostaje u Austrji.

Majer je zatražio smanjenje birokratije u okviru ljekarskog posla, budući da ljekari u bolnicama provode 40 procenata svog vremena u administriranju i pisanju dokumentacije.

On je takođe zbog pretrpanih ambulanti zatražio da se priliv pacijenata bolje reguliše, te da se prijem u ambulantama omogući samo osobama koje imaju uput i u hitnim slučajevima.

Uspostavljanje maksimlnlog radnog vremena za ljekare od 48 sati u nedelji pozdravili su članovi Ljekarske komore i dodali da se radi o važnom koraku za rasterećenje medicinara.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *