Rusi našli Turcima zamjenu – voće stiže iz Sirije

Dodajte komentar

Sirija će izvesti više od 700.000 tona citrusa u Rusiju da “popuni rupu” nastalu zbog ruske zabrane uvoza turskih poljoprivrednih proizvoda.

“Spremamo oko 700.000 tona citrusa, mahom pomorandži, za rusko tržište”, rekao je predsjednik Trgovinske komore Sirije Fares Čehabi.

Rusija je prošlog mjeseca zabranila uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda nakon što je Ankara oborila ruski vojni avion u blizini tursko-sirijske granice.

“Prve isporuke već su krenule ka Rusiji”, rekao je Čehabi, dodajući da će i drugi sirijski proizvodi, poput tekstila, takodje biti poslati u Rusiju.

Predsjednik Industrijske komore Damaska Samer Debes rekao je za sirijsku državnu agenciju SANA da planirane isporuke predstavljaju veliku priliku da sirijska roba bude plasirana na rusko tržište. Debes je dodao da se sirijski poslovni lideri spremaju za posjetu Moskvi nakon što je Rusija uvela sankcije Ankari, da bi proučili prilike za saradnju.

“Te sankcije napravile su veliku rupu i otvorila se prilika za sirijske proizvode”, rekao je Debes.

Sirija je tokom sezone 2014/15. proizvela oko 1.050.000 tona citrusa, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede te zemlje. Citrusi se u Siriji mahom uzgajaju u oblastima Latakija i Tartus, koje su pod kontrolom sirijskog režima.

B92

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *