Hrvatski “Drniški pršut” registrovan i zaštićen na tržištu EU

Dodajte komentar

 

Hrvatski “Drniški pršut” upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i geografskog porijekla, objavljenao je u Službenom listu Evropske unije.

Proces zaštite naziva “Drniški pršut” počeo je u junu 2011. godine, a specifičnost tog delikatesa proizlazi iz određenih karakteristika proizvoda – manje slan ukus, blaga aroma dima i stepen osušenosti, kao rezultat tradicionalnog načina proizvodnje i prilagođavanja lokalnim klimatskim uslovima.O njegovom međunarodnom prestižu svjedoči podatak da je bio služen na engleskom dvoru prilikom krunisanja kraljice Elizabete II, 2. juna 1953. godine, i ponovo prilikom proslave pedesete godišnjice krunisanja.

“Drniški pršut” je sušen svinjski but, soljen krupnom morskom soli, presovan, hladno dimljen i proizveden u vremenskom periodu od minimalno 12 meseci. Karakteristicnog je izgleda, bez karlične kosti i nožice, kao i dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba.

Odlikuje ga ujednačena intenzivna rubin-crvena boja nareska i intenzivan miris zrelog, blago dimljenog sušenog svinjskog mesa.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *