Crnogorsko zlato se oslobađa 11. aprila 2017.

Dodajte komentar

Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, koje su založene za kredit u Svajcarskoj, oslobađaju se 11. aprila 2017. godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija. Prema posljendjem kretanju cijena zlata, koje su već tri sedmice u padu, uncaje u ponedjeljak dostigla cijenu od 1.088 dolara. To bi zunačilo da su crnogorske rezerve zlata bile vrijedne u ponedjeljak 42 miliona dolara, odnosno 45,2 miliona eura.

Zlato se nalazi u švajcarskoj Kredit Svis banci kao zaloga za zajam od 150 miliona eura. Pitanje zlatne rezerve ponovo je aktuelizovano ovih dana oko obračuna učešća javnog duga u BDP-u. Zlato je uračunato u državne rezerve i za toliko oboren procenat javnog duga.

U Ministarstvu finansija kažu da tu nema ništa sporno.

Računica

Ta računica je validna, jer je rađena na osnovu stanja na kraju 2014. godine pojasnili su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora su objasnili da posljednja rata kredita za koji je založeno zlato ističe za 17 mjeseci.

– Posljednja rata kredita prema Kredit Svis, u iznosu od 30 miliona eura, za koji kao kolateral služi zlato, biće otplaćena 11. aprila 2017. godine pojasnili su iz Ministarstva. Nakon što bude otplaćen ovaj aranžman, zlato će biti vraćeno u posjed države Crne Gore.

– Da li će zlato, nakog okončanja trenutnog aranžmana, negdje biti deponovano, ili može poslužiti kao sredstvo obezbjeđenja za novu transakciju, u ovom trenutku ne može biti precizirano. Na koji način će dalje biti raspolagano zlatom zavisiće od trenutne situacije na tržištu, da li će postojati potreba države da ga iskoristi kao zalogu ili će biti držano kao depozit, odrediće politika države, u skladu sa finansijskim i ekonomskim prilikama u tom trenutku, kazali su iz Ministarstva.

Na podsjećanje da ima mišljenja da Crnoj Gori ne trebaju zlatne rezerve i da je dovoljno da razvijamo instrumente upravljanja gotovinom emitovanjem državnih zapisa i drugih kratkoročnih instrumenata, držanjem određenog nivoa depozita, u Ministarstvu finansija kažu da je u nekoliko prethodnih godina država uspjela da obezbijedi pristup inostranom i domaćem tržištu kroz izdavanje obveznica, zapisa, zaključenje kreditnih aranžmana.

Zapisi

Ovo je dalo dobre rezultate kroz bolji pristup tržištu, upoznavanju investitora sa finansijskom i ekonomskom situacijom u državi i obezbjeđivanju nižih kamatnih stopa. Obezbjeđivanje sredstava, kroz zapise i druge kratkoročne aranžmane, sa sobom nosi i određene rizike, koji se tiču samog servisiranja obaveza. Trenutna likvidnost obezbjeđuje se kroz pomenute vidove transakcija, ali finansiranje budžetskog deficita ipak se dominantno vrši kroz dugoročna zaduženja, iz razloga što se rizik otplate sredstava značajno uvećava kroz povećanja iznosa kratkoročnih zaduženja, gdje i mali problemi u ekonomiji i prihodima, mogu dovesti do potrebe da se obezbijede, u vrlo kratkom roku, dodatna sredstva za otplatu.

Imajući u vidu da domaće tržište još nije dovoljno razvijeno, u ovom dijelu, obezbjeđivanje pomenutih sredstava nosilo bi sa sobom značajan rizik ocijenili su iz Ministarstva.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *