Koliki je gubitak Er Frans-KLM zbog napada?

Dodajte komentar

Teroristički napadi u Parizu, koji su se dogodili 13. novembra, odnijeli su avio-kompaniji Er Frans-KLM oko 50 miliona eura prošlomjesečnih prihoda. Međutim, avio-prevoznik očekuje da će do kraja decembra taj negativan efekat iščiliti.

Francusko-holandska vazduhoplovna grupacija je saopštila da su napadi, u kojima je 130 ljudi ubijeno, “značajno uticali na” prevoz putnika u Pariz i iz glavnog grada Francuske u novembru, prenosi agencija AFP.

Avioni Er Fransa su prije napada prevezli znatno više putnika u i iz “grada svjetlosti” u odnosu na isti mjesec 2014. godine, ali je poslije terorističkih akcija promet pao ispod prošlogodišnje stope.

“Negativan uticaj napada u Parizu na ukupne prihode u novembru procjenjuje se na oko 50 miliona eura (54 miliona dolara)”, navodi se u ažuriranom izvještaju o mjesečnom prometu Er Frans-KLM-a.

“Sadašnji trend rezervacija karata je u skladu s progresivnim oporavkom, uključujući vrlo ograničen uticaj na obim prometa kada istekne decembar 2015. godine”, navodi se u izvještaju.

Iznos od 50 miliona eura je samo 0,2 odsto lanjskog ukupnog godišnjeg prihoda, ali bez sumnje predstavlja mnogo veći procenat u prihodima koje je kompanija zaradila na svojim ključnim čvorištima u Parizu, mada avio-prevoznik nije objavio te podatke.

Novembarski pokazatelji Er Fransa idu “ruku pod ruku” sa podacima koje su registrovali pariski hoteli i prodavnice, koji su zabilježili oštar pad poslovanja odmah poslije napada, ali je situacija počela polako da se vraća u normalu.

Budući da turizam učestvuje sa oko 7,0 odsto u bruto domaćem proizvodu Francuske, koja se kotira kao vodeća turistička destinacija u svijetu, postoji velika bojazan da bi novembarski napadi mogli da utiču na slabljenje ionako anemičnog rasta domaće ekonomije, navodi AFP.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *