Šta se dešava u Atlas Mont fondu?

Dodajte komentar

Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, kojim gazduje grupa Duška Kneževića nema novca ili ne želi da ispuni zakonsku obavezu i isplati oko 3,4 miliona eura nezadovoljnim akcionarima, koji su, u skladu sa zakonom, to tražili na skupštini akcionara prije godinu.Prije dva dana održana je burna sjednica Nadzornog odbora fonda na kojoj je i zvanično objelodanjeno da prema vlasnici 19,7 odsto akcija, neće biti ispunjena obaveza u zakonskom roku, zbog čega je član ovog odbora Aleksandar Jovović podnio ostavku.

“Obavještavam akcionare ZIF Atlas Mont fonda da podnosim ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora jer ne želim da učestvujem u najavljenom nepoštovanju Zakona o investicionim fondovima i da time preuzimam na sebe odgovornost za eventualnu štetu po akcionare fonda”, saopštio je Jovović.

ZIF Atlas Mont fond je suočen sa nizom problema, prevashodno zbog višegodišnjeg lošeg upravljanja fondom od Društva za upravljanje Atlas Monat.

Jovović je saopštio “Vijestima” da to “potvrđuje i javno iskazan stav većinskog vlasnika menadžement kompanije da i pored dobre volje, nisu bili sposobni da u roku od godinu dana prodaju dio imovine kako bi obezbijedili novac za isplatu obaveza fonda prema nesaglasnim akcionarimau iznosu od 3,4 miliona eura”.

“U tom periodu akcionari Atlas Mont fonda su pod čudnim okolnostima, bez javne aukcije, na primjer, izgubili Hotel Princess koji je par mjeseci ranije procijenjen na 10,8 miliona eura, a čija rekonstrukcija je koštala preko 10,5 miliona eura. Prodat je ofšor kompaniji Adria Investment group limited u pola procijenjene vrijednosti uz naravno saglasnost predstavnika menadžment kompanije koja upravlja fondom” dodao je Jovović.

Najveći dio preostale imovine fonda, objekti u vlasništvu kompanije Atlas Hotels Group i zemljište u vlasništvu Jadranskog sajma su, kako je napomenuo, pod hipotekama za privatne kredite trećih lica kod Atlas banke i atinske Pireus banke.

“Prema dostupnim podacima iz listova nepokretnosti, na objektima Atlas Hotels Group su hipoteke za 8 miliona eura kreditnih obaveza prema Atlas banci, a na zemljištu Jadranskog sajma su upisane hipoteke za 36 miliona eura kreditnih obaveza prema Pireus banci. Iskreno vjerujem da će institucije sistema, koje imaju na raspolaganju mnogo više mehanizama, imati i više uspjeha u zaštiti interesa akcionara ZIF Atlas Monta jer je to imovina najvećim dijelom crnogorskih građana”, zaključio je Jovović.

Skupština ZIF Atlas Monta je 4. decembra prošle godine usvojila program razvoja, a protiv su glasali vlasnici 19,7 odsto akcija. Oni su zbog toga zatražili izlazak iz fonda i isplatu svog učešća, na što imaju pravo. Rok za isplatu je godinu dana.

Akcionarima rok 30 dana za tužbu

Nezadovoljni akcionari ZIF Atlas Mont, koji su čitavu godinu iščekivali isplatu vlasničkog uloga, sada ne smiju propustiti zakonski rok za predaju tužbe Privrednom sudu.

Akcionari moraju u roku od najkasnije 30 dana od istog datuma u ovoj godinu, kada su prošle godine predali zahtjev za isplatu vlasničkog uloga, pokrenuti pred Privrednim sudom spor za naplatu svog potraživanja.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti, koja je regulator na tržištu kapitala, još se nijesu oglasili povodom javno saopštene najave iz Atlas grupacije da u roku neće ispoštovati zakonsku obavezu za nesaglasne akcionare ZIF Atlas Mont.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *